Week van de Ondermijning gericht op criminele circuits rond synthetische drugs

LICHTENVOORDE/AALTEN – In Noord- en Oost-Gelderland zijn de afgelopen jaren relatief veel drugslaboratoria en dumplocaties van afval van synthetische drugsproductie aangetroffen. De drugsdumpingen werden vooral in het buitengebied aangetroffen. Dit heeft een ontwrichtend effect op de samenleving en kan enorme schade aan het milieu en de leefomgeving veroorzaken. Met voorlichting en controles in het buitengebied werd er de Week van de Ondermijning gewerkt aan bewustwording om deze vorm van zware georganiseerde criminaliteit terug te dringen.

Vorige week is door gemeenten uit de regio Noord- en Oost-Gelderland en door elf samenwerkingspartners extra aandacht besteed aan ondermijnende criminaliteit. Je kunt ondermijning zien als het constante gebeuk van georganiseerde criminaliteit (onderwereld) op onze samenleving (bovenwereld). Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt. Tijdens de campagneweek zijn 399 locaties en 900 garageboxen bezocht en 203 voertuigen gecontroleerd.

In de week stond het thema ‘synthetische drugs’ centraal. Synthetische drugs worden gemaakt in een laboratorium door verschillende chemische stoffen samen te voegen. Voorbeelden hiervan zijn XTC, amfetamine en crystal meth. Concrete strafrechtelijke resultaten uit de week van 20 mei tot en met 25 mei zijn : 11 aanhoudingen van personen voor betrokkenheid bij productie en handel of bezit van verdovende middelen. Aangetroffen werden 14.000 joints, bijna 50 kilo hennep, 200 gram harddrugs, 15 kilo hasj, 56 hennepkweekpotten, 13 kilo tabak en 64 pakketten met vapes. Er is ruim 10.000 euro contant geld in beslag genomen. Er waren 21 overtredingen van de plaatselijke verordeningen (milieu)transport en 36 verkeersovertredingen.

Samen optreden tegen criminaliteit

Annette Bronsvoort, burgemeester van de gemeente Oost Gelre en namens de 22 gemeenten voorzitter van de districtelijke regiegroep ondermijning: “Als gemeenten, politie, OM, RIEC, omgevingsdiensten, Belastingdienst, provincie Gelderland, NVWA, UWV, Douane, Nederlandse Arbeidsinspectie en Koninklijke Marechaussee hebben we gezamenlijk laten zien dat wij als overheid optreden tegen ondermijnende criminaliteit. Ondermijning staat hoog op de agenda en we doen er alles aan om criminaliteit aan te pakken. Het is belangrijk voor inwoners en ondernemers om dat te weten. Zij kunnen hieraan ook zelf meedoen door oplettend te zijn en verdachte situaties te melden.”

“We blijven inzetten op bewustwording van inwoners en ondernemers voor een veilige woon-, werk- en leefomgeving. We willen met acties kennis overdragen en mensen daarmee weerbaar maken tegen criminaliteit. We hebben in de afgelopen week gezien dat dat veel oplevert!”, aldus burgemeester Bronsvoort.

Saman Hassan, sectorhoofd politie Noord- en Oost-Gelderland: “Het gehele jaar door acteren we, samen met onze partners, op signalen van ondermijning. Ondermijnende criminaliteit is niet altijd direct zichtbaar, maar kan zich bij gelegenheid snel verspreiden. Het ontwricht maatschappelijke structuren en uiteindelijk zelfs de rechtsstaat. Het is van belang om als één overheid op te treden en samenwerkingen te blijven ontplooien. We zetten onder andere in op het snel kunnen delen van informatie, het vergroten van onze digitale slagkracht en het voorkomen van jonge aanwas in de criminaliteit. Dit kunnen we niet alleen. Wij willen inwoners dan ook op het hart drukken informatie en signalen, hoe klein ook, met ons te delen. Dat kan ook volledig anoniem bij Meld Misdaad Anoniem. De week tegen ondermijning laat in de afgelopen jaren zien dat samenwerking loont, zowel met partners als met inwoners. Ook tijdens de week tegen ondermijning zetten we in op verbinding en het vergroten van meldingsbereidheid. Daarnaast laten we criminelen zien dat we er als overheid alles aan doen om hen geen ruimte te bieden.”

Andere resultaten van de themaweek

Het grote aantal bezoeken en controles leverden vele misstanden op: Illegale bewoning, milieuovertredingen, overtredingen besluit bouwwerken leefomgeving, overtredingen bestemmingsplan, Illegale prostitutie, overtredingen vreemdelingenwet, overtredingen wet minimumloon en arbeidstijdenwet, tewerkstelling minderjarigen, uitkeringsfraude en niet voldoen aan vergunningsvoorwaarden.

Het RIEC Oost-Nederland maakte met twee burgemeesters een video om de meldingsbereidheid in de regio te vergroten: Tanja Haseloop, burgemeester van gemeente Oldebroek en Joris Bengevoord, burgemeester van gemeente Winterswijk.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2024-05-31T17:56:52+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.