Vikingen hadden helemaal geen horens op hun helm, is te lezen in dit boek

– Het boek De Vrolijke Canon van Zutphen is verschenen in de winkels. Hierin ga je doormiddel van plaatjes en teksten door de geschiedenis van Zutphen. En er zijn interessante weetjes in te vinden, vertelt maker Derk-Jan Rouwenhorst in het radioprogramma van Jesse Sprikkelman.

Wat Rouwenhorst zelf het meest opvallende vond? “Dat vikingen vroeger helemaal geen horens op hun helmen hadden. Dat zie je in alle cartoons en illustraties terug, maar het was eigenlijk heel onhandig. Vikingen vochten schouder aan schouder en dan zou zo’n hoorn erg in de weg zitten.” Er waren wel mensen die horens op hun helm maakte, maar dat waren niet de vikingen. “De Germanen deden dat wel. Zij propte van alles op die helmen. Dat is een beetje door de war gehaald.”

Leerzaam en leuk

Het boek neemt je op een leuke manier mee in de geschiedenis. En dat is volgens de makers onder andere voor jongeren “heel erg belangrijk. Voor docenten is het soms al heel lastig om lokale onderwerpen in hun lessen te verwerken. Daarnaast merk je ook dat ouders het heel belangrijk vinden om de lokale geschiedenis te brengen. Er staan de nodige grappen in, dus het zou jongeren toch aan moeten spreken.”

Beluister het gesprek met Derk-Jan Rouwenhorst via Spotify

Geschreven door Jesse Sprikkelman op 2022-10-28 16:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.