Vijftig jaar geleden ontdekte 23-jarige Heijnen grafkelder in Oude Helenakerk, maar moest erover zwijgen

– Het HelenaHuis van Aalten staat in het derde weekend van oktober in het teken van het thema ‘vijftig jaar grafkelder’. Het is deze maand precies vijftig jaar geleden dat een piepjonge Henk Heijnen de grafkelder heeft ontdekt onder het koor van de Oude Helenakerk.

Henk Heijnen heeft op 23-jarige leeftijd de grafkelder gevonden en betreden na een tip van Jan Tinneveld. “Tinneveld vertelde mij dat onder het koor in de Oude Helenakerk de laatste Rooms-katholieke pastoor is begraven met een gouden kelk.” Hij treft laat op een dinsdagavond in oktober, na enig graafwerk, een grafkelder aan met de stoffelijke resten van drie personen. Een gouden kelk ontbreekt.

Henk Heijnen, die als timmerman altijd een duimstok, potlood en papier op zak heeft, neemt de maten en tekent alle gegevens zorgvuldig in. Ook de initialen op de ronde muur noteert hij. Heijnen krijgt opdracht van het in allerijl gearriveerde kerkbestuur om de grafkelder af te sluiten met beton en hij wordt verzocht om niet over de bijzondere vondst te spreken.

‘Overluiden’

Op vrijdag 20 oktober wordt het themaweekend geopend met een lezing over het fenomeen ‘overluiden’. In vervlogen tijden, als satellieten en de mobiele telefoon nog uitgevonden moeten worden, is overluiden een handig communicatiemiddel. Bij sterfgevallen worden de kerkklokken van de Oude Helenakerk geluid. Aan de tijdstippen, waarop de klokken worden geluid, kunnen mensen uit Aalten en omstreken concluderen of de gestorvene een man, vrouw of kind is en of de overledene uit Aalten of één van de buurtschappen komt. Herman Onnink uit Barlo zal hier alles over vertellen.

Vijftig jaar geleden ontdekte 23-jarige Heijnen grafkelder in Oude Helenakerk, maar moest erover zwijgen

Ingreep isolatie glas-in-lood ramen vrij uniek

Het glas-in-lood werk van de Oude Helenakerk is op een unieke manier beschermd. Jan ter Haar vertelt in het themaweekend hierover. “Het bijzondere is dat alle ramen van dubbel glas zijn voorzien, de glas in lood ramen zitten beschermd tussen twee ramen. Henk Heijnen heeft zich hiervoor ingezet en door een subsidie die is verstrekt zijn de glas-in-loodramen geïsoleerd. Volgens Heijnen is deze ingreep vrij uniek in Nederland.”

Themaweekend ‘vijftig jaar grafkelder’ bij HelenaHuis in Aalten, wordt gehouden op vrijdag, zaterdag en zondag 20, 21 en 22 oktober. Entree is gratis, aanmelden is niet nodig. Henk Heijnen is het hele weekend aanwezig om zijn verhaal over de unieke vondst van de grafkelder te vertellen. Gasten kunnen uiteraard ook de exposities op de twee verdiepingen bewonderen.

Lezing Hemelse sferen

Voor de lezing van Herman Onnink op de openingsavond, vrijdag 20 oktober om 19.30 uur, is aanmelden verplicht. Dat kan telefonisch: 06-344 64 392 of via e-mail: contact@helenahuis.nl Inloop vanaf 19.00 uur. Jan ter Haar geeft zijn lezingen in de Hemelse Sferen in het HelenaHuis op zaterdag 21 en zondag 22 oktober vanaf 14.00 uur. Hij zal ook enkele demonstraties over glas-in-lood werk verzorgen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-10-12 13:26:51


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.