Verzet tegen Duitse windmolens in grensgebied

WOOLD – “Ze hanteren een wildwest aanpak”, zegt Winterswijker Mark Hessels over de Duitse projectontwikkelaars die windmolens willen plaatsen op de grens van Winterswijk en het Duitse Vardingholt. Aan de Winterswijkse kant is het protest tegen de Duitse windmolenplannen al een tijdlang goed hoorbaar, maar nu wordt er ook samengewerkt met de inwoners aan de andere kant van de grens. Om die samenwerking kracht bij te zetten is er een groot protestbord geplaatst op de ‘groene grens’ vlakbij het Wooldse Veen.

In totaal gaat het inmiddels om tien windmolens met een tiphoogte van 250 meter op Duits grondgebied. De tiphoogte is het hoogste punt dat een wiek haalt.

De windmolens zijn verdeeld over verschillende gebieden van Duitse projectontwikkelaars langs de grens. Het strekt zich uit van het Duitse Oeding via Burlo naar het buitengebied van Vardingholt, vlakbij het Wooldse veen. Als de plannen doorgaan komen de windmolens op slechts een paar honderd meter van Nederlandse woningen te staan.

De woning van Ricarda Kleffel en Mark Hessels behoort hiertoe. “We wonen nu tien jaar met veel plezier hier vlakblij het Wooldse veen”, vertelt Hessels. “Het is een kwetsbaar Natura 2000 gebied. Als je hier windmolens wilt plaatsen, die boven de hoogste bomen uitkomen, dan zit je echt op een verkeerde route.”

Regels soepeler

Terwijl er in Winterswijk voorlopig geen windmolens mogen worden geplaatst is de regelgeving aan Duitse kant vele malen soepeler. Daar mogen windmolens dichterbij huizen en beschermde natuur worden gebouwd. “Daarom proberen ze nu zoveel mogelijk windmolenplannen erdoor te drukken”, zegt Kleffel. “Nu liggen er voor projectontwikkelaars grote kansen, terwijl volgend jaar veel gebieden weer zijn beschermd.”

De grens tussen beide landen wordt nu gezien als een gemeentegrens. “Er zijn geen regels hoe om te gaan met windmolens op een landsgrens”, zegt Kleffel. “Waar we in Nederland heel streng zijn met regels, beoordeeld Duitsland ons gebied naar Duitse wetgeving. Dus ook de flora en fauna. Zo is onze natuur niet goed beschermd.”

Volgens raadslid Chiel Stemerdink uit het Winterswijkse buurtschap Ratum, dat ook wordt geconfronteerd met windmolens vlak langs de grens, moet er daarom betere regelgeving komen voor grensgemeenten. “We kregen onlangs te horen dat er nog een extra molen bij komt. Dat voelt voor ons echt als een mes in de rug”, aldus Stemerdink. “Vergelijk het met een buurman die nog wat extra hout in zijn kachel stookt, terwijl hij weet dat jij allergisch bent voor houtrook. Zoiets doe je niet.”

'We zijn toch één Europa?'

Inmiddels begint de onrust aan Duitse kant ook toe te nemen. Tegen het plan voor een aantal windmolens in de buurt van het Duitse Vardingholt zijn 79 bezwaarschriften ingediend. “Een record, zo begrijpen we”, zegt Kleffel. “De bezwaren komen van inwoners, gemeenten en natuurorganisaties.”

Met het plaatsen van drie protestborden aan beide kanten van de grens willen de Nederlandse en Duitse grensbewoners samen optrekken in hun protestactie. “We wonen zo dichtbij elkaar en toch hebben we hele andere regels”, zegt Caroline Terhardt uit het Duitse Vardingholt. “We zijn toch één Europa? Dan is dit heel gek.”

Ook Hessels ziet dat het besef aan de Duitse kant begint te groeien. “De zorgen van inwoners worden gehoord. De Duitse politiek begint uit haar schulp te kruipen. Ze waren een tijdlang murw geslagen en dachten dat protesteren geen zin meer had, maar dat begint langzaam te veranderen”, aldus Hessels.

Als de bezwaren zijn beoordeeld zal de gemeenteraad van Rhede, waar Vardingholt onder valt, binnenkort stemmen over de windmolenplannen.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek op 2024-05-03 08:35:10


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.