Verslaafden nemen intrek in voormalig tbs-kliniek Oldenkotte

– Bijna tien jaar nadat de laatste patiënten en medewerkers van Forensisch Psychiatrisch Centrum Oldenkotte uit Rekken vertrokken, wordt het pand opnieuw in gebruik genomen. Verslavingskliniek Tactus opent de nieuwe locatie officieel in de voormalig tbs-kliniek. Vanaf komende maand worden patiënten behandeld.

De openingshandeling is verricht door Tactus bestuurder Ruud Rutten; burgemeester van Berkelland, Joost Oostrum en voormalig staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis. De kliniek was eerder gevestigd aan de Dr. Slotlaan in Rekken, even verderop.

Uniek programma

Tactus heeft een bijzonder behandelprogramma voor mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) met een verslaving. Van heinde en ver komen cliënten naar Rekken om geholpen te worden. De afgelopen jaren is het aantal cliënten fors gestegen en daarom heeft de instelling extra ruimte nodig. In het oude pand konden 30 cliënten geholpen worden en dat kan nu opgeschroefd worden naar maximaal 55 mensen.

‘Kunnen mensen met een beperking een verslaving hebben? Zijn deze mensen wel te behandelen?’ Het zijn opmerkingen die Saskia van Horsen, behandelaar bij Tactus Verslavingszorg, geregeld hoort. Ze sprak hier eerder over met Omroep Gelderland: “Het zijn inderdaad mensen met een complexe problematiek. Maar ik ben ervan overtuigd dat ook deze kwetsbare doelgroep te behandelen is.” Behandeling van lvb-cliënten is anders dan de behandeling van reguliere mensen. “De behandeling duurt langer, de groepen zijn veel kleiner, het tempo is lager en de onderwerpen worden vaker herhaald.”

Behandelaar Saskia van Horsen met een cliënt – Foto: Omroep Gelderland

Geen gesloten gebouw meer

In het nieuwe pand is alle ruimte om deze mensen te helpen. Al had de verhuizing naar de voormalig tbs-kliniek wel wat voeten in de aarde. Het gebouw is het afgelopen jaar flink onder handen genomen. Het pand had een gesloten karakter, want het diende immers jarenlang als tbs-kliniek. Nu de doelgroep verandert, is het gebouw een open gebouw geworden. In het gebouw zijn woon- en leefruimtes gemaakt en ook het buitenterrein is veranderd. Iedereen kan zich nu vrij bewegen door het gebouw en op het terrein.

Cliënten hebben ook geholpen tijdens de verbouwingswerkzaamheden. Het was een onderdeel van hun dagbesteding. Zo hielpen ze bijvoorbeeld met het opruimen van het buitenterrein. Doordat het gebouw jarenlang niet gebruikt is, groeiden op sommige plekken zelfs struiken naar binnen.

De cirkel is rond

Met de verhuizing is de cirkel voor Tactus rond. Ooit, in 1976, werd het Johannes Wier-huis opgericht. Het was een centrum voor alcoholverslaafden. Dit centrum werd gehuisvest op het terrein van Oldenkotte en het viel destijds ook onder de directie van Oldenkotte. In de jaren tachtig werd het Johannes Wier-huis een zelfstandige instelling. De kliniek verhuisde naar Enschede en naar het pand aan de Dr. Slotlaan. Later viel deze instelling onder Tactus. Door de opening van Oldenkotte keert Tactus dus terug naar de geboortegrond van de kliniek.

De naam Oldenkotte blijft behouden omdat er volgens de instelling veel geschiedenis aan de naam zit. Er zal op de nieuwe locatie ook een museum worden komen met daarin de geschiedenis van de Rekkense inrichtingen en Tactus.

Geschreven door Melanie Lokate, Omroep Gelderland op 2023-04-23 08:59:30


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.