Verkiezingen maart 2023: Stemmen in een truck, met behulp van stemmal of gewoon gaan stemmen

– Vandaag zijn de verkiezingen voor de provinciale staten in Gelderland en het Waterschap Rijn en IJssel in onze streek. Bij de hoofdstembureaus in het gemeentekantoor in Winterswijk en het gemeentehuis in Lichtenvoorde, stond vanmorgen doorlopend een rij van vijf tot zeven personen.

De opkomst van de Provinciale Statenverkiezingen en die van de waterschappen zijn doorgaans lager dan bij de verkiezingen voor de gemeenteraad of die voor een nieuwe Tweede Kamer. Dat lijkt dit jaar anders te worden. Het gevoel bij de stembureaus in Lichtenvoorde en Winterswijk is dat er meer mensen geïnteresseerd geraakt zijn in deze verkiezingen voor de provincie en de waterschappen. Mensen zijn zich bewuster geworden van hun invloed die zij door te gaan stemmen kunnen hebben op de politiek in Den Haag. Maar wat de provincies en de waterschappen precies doen is voor een groot deel van de mensen onbekend. Zij ervaren weinig invloed van beide bestuurslagen en zeggen vooral te stemmen voor het platteland, de boeren en tegen polarisatie. De klimaatdoelen halen en het stemrecht benutten vormen ook een reden een stem uit te brengen voor de Provinciale Staten verkiezingen en die voor het waterschap.

Stemmen uitnodigend maken

In gemeente Aalten kan gestemd worden in een truck die ingericht is met twee stemhokjes. Deze staat gedurende de dag op verschillende plaatsen in de gemeente Aalten om mensen in onder meer De Haart en in Barlo de mogelijkheid te geven om dichtbij huis te gaan stemmen.

In Winterswijk zijn in het hoofdstembureau in het gemeentekantoor geleidelijnen uitgelegd over de vloer voor slechtzienden, is er een stemmal aanwezig en kunnen snel overprikkelde mensen stemmen in een rustige kamer. Het zogenaamde sprokkelduo, helpt mensen met een (lichte) verstandelijke beperking bij het stemmen. Winterswijk heeft stemtaxi’s ingezet voor mensen die moeilijk naar een van de stemlokalen kunnen komen.

In gemeente Oost Gelre is halverwege de dag de opkomst groter dan bij de voorgaande verkiezingen. In het kleine stemlokaal bij Den Diek is het doorlopend druk en staat de teller halverwege de dag een stuk hoger dan een jaar geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen, zo vertellen de vrijwilligers die de stembiljetten controleren en uitgeven. Het zeg nog niets over hoeveel mensen er op de rest van de dag nog zullen komen om hun stem uit te brengen.

De stembureaus sluiten woensdagavond 15 maart om 21.00 uur. Vanavond om 18.00 uur meer over de verkiezingen op 1Achterhoek televisie. Op de radio beschouwt Anita de Goede met de wethouders Wikkerink en Te Linde de Provinciale Statenverkiezingen en die van het waterschap tijdens het radioprogramma In Gesprek op 1Achterhoek-lokaal AFM.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-03-15 14:57:16


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.