Verhuizen van Amsterdam naar de Achterhoek, het komt steeds vaker voor

– Een groentetuin, ruimte om te voetballen en om een vuurtje te stoken. Het contrast tussen de oude en nieuwe woonomgeving van Marjolein van der Wijst is groot. Vorig jaar verruilde ze met haar man en drie kinderen Zeist voor het Gelderse Keijenborg. Een dorpje met een plaatselijke kroeg, maar zonder supermarkt of andere voorzieningen. “Of we iets missen van de stad? Nee helemaal niet!”

Huizen in de Achterhoek zijn populair onder mensen uit de Randstad. “Vooral de boerderijen buitenaf zijn in trek”, zegt makelaar Amando de Jong uit Hengelo. In de gemeente Bronckhorst treft hij bij bezichtigingen regelmatig mensen uit Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Zeist. Allemaal met dezelfde wens: een huis op het platteland.

Ruim 50 procent

“Meer dan de helft van de kijkers komt bij een kijkmoment niet hier uit de buurt”, zegt de Jong. Het gaat dan om de huizen in het buitengebied. “Bij woningen in de bebouwde kom is dat minder, dan is het zo’n 15 procent.” De trek van de stad naar het platteland nam in de corona-tijd enorm toe, zegt de makelaar. “Mensen hebben nu iets meer eisen, maar we merken het nog steeds.”

Hoge huizenprijzen in de stad, behoefte aan meer rust of een groenere omgeving: de redenen om de stad vaarwel te zeggen zijn divers. Voor Marjolein van der Wijst en haar man was meer ruimte voor de kinderen de grootste motivatie om iets te gaan zoeken in het oosten van het land.

Niet de enige

“Dit plekje kwam online en dit vonden we echt onze droomplek. Aan een doodlopende straat, heel rustig.” Ze waren niet de enige geïnteresseerden. “Het was echt gekkenhuis”, blikt de Jong terug. “Het erf stond vol met auto’s bij de bezichtiging, dan heb je het over zo’n dertig kijkers.” Van de tien biedingen die werden uitgebracht trokken Marjolein en haar man aan het langste eind.

Iets verderop in het dorpje Drempt, ook gemeente Bronckhorst, merken ze ook dat het platteland in trek is. Pieternel en Alex uit Amsterdam zijn één van de deelnemers van het project ‘Erfdelen Doesburg’. Acht huishoudens, bijna allemaal uit de Randstad, gaan samen een erf delen. “Vijf nieuwbouw en twee woningen in de schuur”, vertelt Pieternel.

Het stel maakte een bewuste keuze om te verhuizen naar de andere kant van het land. “We woonden op vijftig vierkante meter op één hoog, met een klein balkonnetje. Met twee kinderen werd het echt te klein.” Een huis met tuin kopen in de hoofdstad was geen optie. “Maar we wilden heel graag meer ruimte, en hier voelden we ons meteen heel goed bij.”

Bekijk hier het verhaal van Marjolein:

Dit verhaal is gemaakt in het kader van Expeditie Nederland, iedere maandagavond om 18.30 uur te zien op NPO2. In deze aflevering ging het over regionale trends op de huizenmarkt.

Geschreven door Madelien Jansen, Omroep Gelderland op 2023-11-13 18:55:55


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.