Vals geld, messen, scooters; de politie bewaart het allemaal hier

– Agenten in Epe weten nog steeds niet van wie een waardevolle collectie munten is. Doorgaans komen in beslag genomen spullen terecht bij het Beslaghuis in Apeldoorn, een van de opslagruimtes van de Nationale Politie. “We hebben hier zelfs een hoorn van een zwarte neushoorn gehad.”

Elk jaar nemen de politie en andere opsporingsdiensten meer dan tweehonderdduizend spullen in beslag. Veel komt terecht in een Beslaghuis, voor Oost-Nederland staat dit in Apeldoorn.

Een van de coördinatoren van het Beslaghuis in Apeldoorn is Gerard Konter. “We slaan van alles op in afwachting van het afronden van een politieonderzoek en de beslissing die het Openbaar Ministerie neemt, zodat spullen die we in beslag nemen eventueel terug kunnen naar de eigenaar”, zegt hij.

Maar soms worden goederen ook afgepakt, omdat ze bij een misdrijf zijn gebruikt of de gebruiker te vaak ermee over de schreef is gegaan, bijvoorbeeld bij verkeersdelicten. “Die worden dan via Domeinen verkocht of vernietigd”, legt Konter uit.

Regeringsvliegtuig

Domeinen (officieel Domeinen Roerende Zaken, DRZ) is onderdeel van het Ministerie van Financiën en is de wettelijke bewaarder van in beslag genomen goederen. Goederen die nodig zijn als bewijs in een rechtszaak worden daar bewaard. Domeinen heeft opslaglocaties in Soesterberg, Bleiswijk en Hoogeveen.

“Dit kunnen allerlei goederen zijn, van in beslag genomen auto’s tot designerkleding. Maar ook overtollige goederen van de Rijksoverheid, alle roerende goederen die niet meer gebruikt worden, van kantoormeubilair tot het onlangs verkochte regeringsvliegtuig”, zegt DRZ-woordvoerder Jack Lowe.

Voor auto’s hebben we geen ruimte en aan kunst durven we onze vingers niet te branden

Gerard Konter

In het Beslaghuis aan de Vosselmanstraat in Apeldoorn staan in beslag genomen goederen waaronder fietsen, e-bikes, scooters, maar er komen ook messen en nepvuurwapens binnen, zegt beheerder Gerard Konter. “Hoeveel spullen we hebben? Ik zou het niet weten. Auto’s en kunst hebben we hier niet, die staan ergens anders. Voor auto’s hebben we geen ruimte en aan kunst durven we onze vingers niet te branden. Dat moet op een goede manier worden opgeslagen, zodat het bijvoorbeeld niet kan worden aangetast door vocht of iets dergelijks.”

Terug naar de eigenaar

Eigenaren kunnen hun spullen terugkrijgen als een politieonderzoek is afgerond en wanneer het OM dit besloten heeft. Konter: “Komt de zaak bijvoorbeeld niet voor de rechter, dan kan een hulpofficier van justitie beslissen wat er met een in beslag genomen goed moet gebeuren. Mag het bijvoorbeeld terug dan nemen we contact op met de eigenaar, zodat die de spullen kan ophalen op het bureau. We sturen het liefst spullen met de post, als dat tenminste kan.”

Een hulpofficier is een politieagent met een speciale opleiding en speciale bevoegdheden die bij opsporing en vervolging het Openbaar Ministerie assisteert.

Je krijgt alleen je spullen terug als je een eigendomsbewijs kunt laten zien en legitimatie.

Ook deze tweewielers worden tijdelijk in Apeldoorn gestald. – Foto: Politie Oost-Nederland

In al die jaren bij het Beslaghuis heeft Konter veel eigenaardige goederen voorbij zien komen. “Er kwam hier ooit eens een hoorn van een zwarte neushoorn.” Deze diersoort die in Afrika voorkomt wordt met uitsterven bedreigd.

Ook zien Konter en zijn collega’s veel in beslag genomen vals geld. “We kregen ook een keer een partij goudstaven. Achteraf bleken die vals te zijn.”

Alles dat binnenkomt wordt gekaveld en bewaard in de daarvoor aangewezen ruimtes, zegt Konter. “We willen er eigenlijk ook binnen een maand weer vanaf, want zoveel ruimte hebben we niet. Maar het komt ook voor dat we langer dan een jaar iets in bewaring hebben.”

Met goederen in het Beslaghuis kunnen drie dingen gebeuren. Spullen moeten in opdracht van het Openbaar Ministerie:

  • worden bewaard (gedeponeerd, wordt dat genoemd)
  • worden teruggegeven
  • worden vernietigd.

Niet altijd is het een officier van justitie die over goederen beslist, dat gebeurt ook geregeld door een hulpofficier.

Geveild

Spullen die uiteindelijk bij DRZ belanden en waar de dienst vanaf wil worden geveild, zegt woordvoerder Lowe. “Goederen die verkocht mogen worden, worden te koop aangeboden via het veilinghuis van Online Veilingmeester. Voer- en vaartuigen verkopen we in eigen beheer.”

‘Domeinen’ is geen partij wanneer een gedupeerde van diefstal zijn spullen herkent. Lowe: “Dan moet je naar de politie, als je aangifte hebt gedaan.” Domeinen Roerende Zaken doet, zegt Lowe, haar best om de rechtmatige eigenaar te bereiken en in de gelegenheid te stellen zijn of haar goederen weer in bezit te krijgen. “Maar wanneer goederen niet worden opgehaald vervallen deze aan de Staat en worden deze verkocht of vernietigd.”

De wettelijke termijn daarvoor is drie maanden.

Geschreven door Henri van Veen, Omroep Gelderland op 2023-09-24 19:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.