Twintig kilometer gravel in Ronde van de Achterhoek

– De Ronde van de Achterhoek, die volgende week zondag wordt verreden en die live wordt uitgezonden door Omroep Gelderland, wordt vooral gekenmerkt door gravelstroken.

“Over de gehele route van 200 kilometer is er zo’n twintig kilometer aan gravelstroken”, verklaart Arjan Ribbers van de Ronde van de Achterhoek. “De Wiersse in Ruurlo is één van de langste met twee kilometer. Uniek aan dit parcours en karakteristiek voor de Achterhoek. Het gravelrijden wordt steeds populairder, ook onder de toerfietsers. Het stof waait al een beetje op en met de weersvoorspellingen kan het volgende week wel wat erger worden. Mooi voor de plaatjes.”

Charmes van de Achterhoek

De start en finish zijn in Groenlo en dat bevalt Ribbers wel. “Ja, finishen in mijn eigen geboorteplaats is heel bijzonder. Dat maakt me echt wel een beetje trots. De Ronde van de Achterhoek heeft veel charmes. Naast de onverharde wegen rijden we ook door wat dorpskernen. Renners komen hier graag naartoe. Zeker ook jongens hier uit de streek.”

Rechte lijn

Een week van tevoren wordt het parcours verkend. Veiligheidscoördinator Rob van Meurs ziet bij de finish nog wel wat zaken die moeten veranderen. “Deze straat gaat helemaal in de hekken. En alle obstakels, zoals verkeersremmers, gaan er ook uit. Volgens de regels moet de laatste driehonderd meter een rechte lijn zijn met een uitloop van honderd meter na de finish. Bij ons is de laatste kilometer een rechte lijn.”

De Ronde van de Achterhoek is op zondag 27 augustus live te volgen bij Omroep Gelderland in een extra uitzending die begint om 14.30 uur en duurt tot de finish rond 16.30 uur.

Vlaggen en fluiten

Het hele parcours wordt nog een keer grondig doorgelopen. “Ook de gravelstroken worden bekeken. En middengeleiders, wegversmallingen. Er komen stootkussens, objectbeveiligers en mensen met vlaggen en fluiten. Het moet goed veilig gebeuren. Mochten er ernstige ongevallen zijn, dan kunnen de hulpdiensten er meteen bijkomen. Het zit hem in de voorbereiding. Als je die goed doet, heb je met de koers gewoon rust.”

Geschreven door Jan Sommerdijk, Omroep Gelderland op 2023-08-20 08:47:03


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.