Teleurgestelde Adrie Poldervaart wil niet reageren op vertrek bij De Graafschap

– Adrie Poldervaart keert definitief niet meer terug bij De Graafschap. De trainer krijgt sowieso een paar maandsalarissen mee. Richard Roelofsen, die hem na zijn ziekte verving, is kandidaat om ook volgend seizoen voor de groep te staan. Maar de vraag is of de Doetinchemmer daar nog echt voor te porren is en of binnen De Graafschap niet andere trainers naar voren worden geschoven.

Financieel staat De Graafschap er niet goed op. Hans Martijn Ostendorp, als algemeen directeur eindverantwoordelijk voor alle gemaakte keuzes, heeft de club uit Doetinchem dit seizoen met een forse schuldenlast achtergelaten. Die bedraagt meer dan een half miljoen euro, ondanks de groei van het aantal sponsoren en de waanzinnige opkomst van supporters tijdens wedstrijden.

Clausule

De afkoopsommen voor Mike Snoei en vervolgens ook Reinier Robbemond hebben er echter flink ingehakt. En zijn er nog meer werknemers die doorbetaald moesten worden bij vertrek. Beide trainers werden ontslagen terwijl hun contract nog best lang doorliep. Ook de verbintenis met Poldervaart loopt nog door, al heeft De Graafschap nu wel een clausule ingebouwd waardoor de club slechts ‘enkele maanden’ moet doorbetalen van zijn tweede contractjaar.

De verkeerde keuzes van de afgelopen jaren, gekoppeld aan het verkwiste geld en het forse gat in de begroting, zorgen er nu voor dat De Graafschap bijna genoodzaakt is om een veilige keuze te maken.

Ook Jan Vreman in beeld

Daarom denken de beleidsbepalers ook aan trainer binnen de eigen club. Roelofsen en clubicoon Jan Vreman zijn dan de enige opties. Ze zijn ook in beeld Het duo zou De Graafschap maar zo weer in rustig vaarwater kunnen brengen en verder kunnen bouwen op de ingezette koers met talent uit de eigen opleiding. Of Vreman (die nu weer de jeugd traint) daar echt oren naar heeft, is onduidelijk, maar de clubicoon staat altijd klaar als een beroep op hem wordt gedaan.

Poldervaart herstelt intussen al een tijdje van een zeldzame zenuwaandoening en heeft zeker nog een aantal maanden nodig om fysiek weer helemaal fit te worden. De Graafschap ziet daarin te veel risico’s, spreekt van een ‘onzeker herstel’ en benoemt intern ook de slechte resultaten voor de winterstop toen Poldervaart nog als hoofdcoach voor de groep stond.

‘Je moet bij Bijvelds zijn’

Woensdagavond communiceerde De Graafschap kort dat Poldervaart niet meer terugkeert als hoofdtrainer bij De Graafschap. “Reden hiervoor is de priv√©situatie van Adrie gecombineerd met de blik op de sportieve toekomst van de club”, zo schrijft de club.

“Dit is met onze coach besproken. Uiteraard een ontzettend lastig besluit waarbij het herstel van Adrie centraal staat, maar waar we ook weten dat over enkele weken de voorbereiding op het nieuwe seizoen reeds begint.”

De 52-jarige trainer zelf houdt het bij een hele summiere reactie en klinkt flink teleurgesteld. “Ik neem netjes de telefoon op, maar geef voorlopig geen commentaar.”

Voorzichtig gepolst

Richard Roelofsen, die eerder aangaf hoofd scouting te worden en die functie ook graag wil uitoefenen, is voorzichtig gepolst om toch door te gaan als trainer van het eerste. Maar officieel is hij ook weer niet gevraagd. Over een paar weken wordt meer duidelijkheid verwacht.

De Graafschap heeft een teleurstellend seizoen achter de rug. De Doetinchemse club slaagde er niet in de play-offs te bereiken. Op 3 juli starten de trainingen voor het nieuwe seizoen.

Geschreven door Richard van der Made, Omroep Gelderland op 2023-05-24 16:06:59


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.