Tegen al het vacaturegeweld zet IKGL de bedrijven gezamenlijk open

– Op de eerste Open Bedrijvendag Oost Gelre wil de Industriële Kring Groenlo Lichtenvoorde (IKGL) de belangstelling trekken van vooral nieuwe mensen voor de bedrijven. Het is moeilijk om aan mensen te komen. Vaak trekken ondernemers in tekortsectoren -de techniek, zorg en horeca- aan dezelfde mensen. Andere potentiële werknemers zijn niet te vinden omdat zij niet weten wat achter de muren van de bedrijven precies gebeurt.

Praktisch ieder bedrijf heeft vacatures openstaan en om deze op te vullen is er meer nodig dan alleen vacatures plaatsen om mensen te werven. Om aantrekkelijk te blijven, willen de bedrijven tijdens de open bedrijvendag gezamenlijk uitstralen wat ze te bieden hebben voor de mensen in de streek.
“Bedrijven zitten te schreeuwen om mensen. Onze eerste zorg is dat we jongeren hier in de streek houden”, zei IKGL-voorzitter Erik Schuurmans bij 1Achterhoek Actueel. Door bedrijven open te stellen, demonstraties te houden en mensen rond te leiden en ze bovendien een leuke dag te geven, wil de industriële kring laten zien wat bedrijven allemaal kunnen maken en leveren.
“De maakindustrie is economische sterk aanwezig in de Achterhoek. We zijn innovatief en we moeten zien dat we de techniek en de kennis in de streek behouden. Ondernemers weten inmiddels: degene die je voor je bedrijft zoekt, heeft al een goede baan”, zei Schuurmans.
“We willen graag nieuwe belangstelling krijgen, nieuwe mensen zien te vinden, mensen die affiniteit hebben met techniek en een goeie instelling. Elke ondernemer heeft ruimte in zijn bedrijf om mensen op te leiden in dat wat iemand heel goed kan.”

Laten zien waarom de Achterhoek bekend staat

Om deze redenen zetten de bedrijven op de bedrijventerreinen van de Laarberg en Den Sliem zaterdag 15 oktober zetten hun deuren wijd open om ‘toeschouwers’ te verwelkomen. Erik Schuurmans en Ruud Geurkink van de Laarberg zeggen met nadruk ‘toeschouwers’ want op “die dag staan bedrijven met hun producten en diensten garant voor een interessante en leerzame kennismaking voor elke leeftijd. De Achterhoek staat in Nederland bekend als een van de meest innovatieve regio’s in ons land en dát willen we graag laten zien. Elk bedrijf heeft zijn eigen verhaal en een eigen beleving. Op de eerste dag van de herfstvakantie willen we dat samen laten zien.”

IKGL heeft een route uitgezet. Het startpunt is bij Van Damme. Hier zijn ook scholen aanwezig die bezoekers informeren over de opleidingen en de aansluiting op de arbeidsmarkt in de regio. Er doen 20 bedrijven mee. Elk bedrijf dat zich openstelt, heeft ervoor gezorgd dat er niet alleen voor volwassenen genoeg te zien valt, maar ook voor kinderen met doe-activiteiten zoals spelen in het zand met een kraan, een heuse orderpick-race en leren metselen.
“Ondernemers staan te popelen om de deuren open te zetten. Er waren meer bedrijven die mee wilden doen, maar we hebben gezegd dat ‘het beter is om de open bedrijvendag gecentreerd in één bepaald gebied te doen. We houden het nu op de Laarberg en Den Sliem, een volgend keer houden we de dag in Lichtenvoorde.”

Extra informatie over de Open Bedrijvendag Oost Gelre is hier te vinden op de website van de organisatie.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-03 15:55:34


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.