Statushouders uit de tussenlocatie Kievitstraat vertrokken

– De tijdelijke woonvoorziening voor statushouders in De Kievit in Lichtenvoorde is dicht. Alle 140 bewoners wonen nu in de gemeenten Oost Gelre (40), Aalten (40) Oude IJsselstreek (20) of Winterswijk (40). Eind augustus dragen we het gebouw over aan eigenaar Careaz. Vanaf september komen er ouderen te wonen van wie het verzorgingshuis wordt verbouwd.

Wethouder Bart Porskamp kijkt tevreden terug op de afgelopen periode. “Door de goede samenwerking met de gemeenten Aalten, Oude IJsselstreek en Winterswijk konden we deze tijdelijke huisvesting voor statushouders in gebruik nemen. In samenwerking met verschillende organisaties hebben we de bewoners in De Kievit een tijdelijk onderkomen en rust kunnen bieden. Denk hierbij aan het onderwijs, welzijnsorganisaties en huisartsenpraktijken. Maar ook aan de inwoners, buurtbewoners en vrijwilligers. Een groot ‘dank je wel’ aan iedereen die ons heeft geholpen, met ons heeft meegedacht en meegedáán!”

Opdracht vanuit het Rijk

Op dit moment is de opdracht van het Rijk om dit jaar 82 statushouders op te vangen in Oost Gelre. In de eerste helft van 2023 boden we 43 mensen woonruimte. Hier vallen ook de bewoners van De Kievit onder. In de tweede helft is de opdracht om nog 39 statushouders woonruimte te bieden. Daarnaast houden we er rekening mee dat we de komende jaren elk jaar zo’n 300 bedden nodig hebben voor asielzoekers. Dit komt bovenop het aantal statushouders dat het Rijk elk jaar aan ons toewijst en het aantal ontheemden uit Oekraïne. We zijn met de Achterhoekse gemeenten bezig om te kijken hoe we samen aan deze opgave kunnen voldoen.

Meer begrip

Op sociale media krijgen we veel reacties op berichten over de opvang van statushouders. Berichten met begrip en waardering, maar ook andere geluiden. “Het is een lastige tijd waarin starters en doorstromers lang op een woning moeten wachten”, zegt Porskamp. “We bouwen in Oost Gelre extra woningen, maar dat kost tijd. Ik snap dat dit mensen ongeduldig maakt en het begrip voor vluchtelingen daarmee niet altijd groter wordt. Toch hoop ik dat we wel begrip voor elkaar kunnen blijven opbrengen. We bouwen een gevarieerd woningaanbod en woningcorporaties bieden woningen aan alle doelgroepen. Daar zijn we met elkaar scherp op.”

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-08-16 08:17:56


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.