WINTERSWIJK – In 2023 heeft het Streekziekenhuis Koningin Beatrix zich verbonden aan de Green Deal Zorg 3.0. Het is dé manier om het ziekenhuis te verduurzamen de streefwaardes van minder dan helft aan CO2 te behalen. Dat gaat volgens ziekenhuisdirecteur Edwin Maalderink gehaald worden door de energiecentrale te vervangen zodat het ziekenhuis in Winterswijk gasloos wordt en door goede dakisolatie. En er gaat voor de aankomende twintig jaar nog meer gebeuren.
De vertegenwoordigers van de betrokken – de meeste zijn Achterhoeks- bedrijven die het SKB helpen bij de verduurzamingsslg. – Foto: 1Achterhoek
“Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk zet de komende jaren volop in op verduurzaming van het gebouw. Afgelopen week is daarvoor de samenwerkingsovereenkomst ‘Bouwen aan de toekomst’ getekend tussen het SKB en Quadrance, Royal HaskoningDHV, WAM&VanDurenBouw en De Groot Installatiegroep.”
Met de samenwerking start een langlopende verduurzamings- en verbouwingsoperatie. Het SKB investeert hiermee in een duurzame toekomst voor het SKB en goede zorg dichtbij voor inwoners van de Oost-Achterhoek, aldus SKB. De basis hiervoor is gelegd in een strategisch vastgoedplan waarin het SKB 20 jaar vooruit kijkt. De focus ligt de komende jaren op verduurzaming. Voor 2030 wil het SKB aan de wettelijke duurzaamheidseisen voldoen. Daarnaast investeert het SKB op termijn in functionele verbeteringen van afdelingen en is meerjarenonderhoud onderdeel van de werkzaamheden.
Op naar 55% besparing op CO2
De betrokken bouw- en installatiebedrijven zijn geselecteerd vanwege hun expertise. Met deze partijen en technisch specialisten van het SKB is een ontwerp- en bouwteam samengesteld. Bestuurder Edwin Maalderink: “Met dit gespecialiseerde team met grotendeels regionale samenwerkingspartners gaan wij mooie stappen zetten voor een duurzame toekomst. De belangrijkste opgave is het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen in 2030.
In 2023 hebben wij ons verbonden aan de Green Deal Zorg 3.0. Een belangrijke doelstelling hiervan is het verminderen van CO2-uitstoot. Daarmee gaan we volop aan de slag.” Om de doelen te behalen, wordt het dak vervangen en geïsoleerd en wordt het glas vervangen door een duurzamere variant. Daarnaast vervangt het SKB voor 2030 de energiecentrale voor een volledig gasloze en duurzame oplossing. Zo realiseert het SKB een besparing van minimaal 55% op de CO2-uitstoot.
Strategisch vastgoedplan SKB: ‘Bouwen aan de toekomst’
Met het strategisch vastgoedplan kijkt het SKB ruim 20 jaar vooruit met als inzet een duurzaam gebouw dat aansluit bij de zorg die nodig is voor inwoners in de Oost-Achterhoek. In het plan zijn de hoofdlijnen uitgewerkt op basis van drie belangrijke componenten. Verduurzaming is daarvan de belangrijkste. Daarnaast zet het SKB in op efficiënter gebruik van het gebouw. Zo ontstaat ruimte voor samenwerking met partners binnen de muren van het SKB en kan het SKB beter inspelen op onder meer de ontwikkelingen van digitale zorg. Het derde component in het plan zijn investeringen in functionele verbeteringen van afdelingen. Voorbeelden zijn interne verbouwingen van afdelingen maar ook vervangingen op afdelingen zoals IC, SEH, OK of verloskunde om up-to-date te blijven.
Uitwerken ontwerpen en eerste werkzaamheden
De verduurzamingsoperatie en andere vernieuwingen worden in fasen en per bouwdeel uitgewerkt en uitgevoerd. De wens is om nog dit najaar te starten met het vervangen en isoleren van het dak van de bouwdelen waar Fraaii en fysiotherapiepraktijk Vers Gras gevestigd zijn. De komende periode ligt de focus op het uitwerken van de ontwerpen voor de bouwdelen waar het eerst gestart wordt.
Geschreven door Redactie 1Achterhoek
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.