Sinterklaas en zijn pieten arriveren in de Achterhoek

– De dagen worden kouder en donkerder. Langzaam begint het weer te kriebelen. Nog eventjes geduld en dan is Sinterklaas weer in ons land. De kinderen in Winterswijk kijken vol spanning uit naar zijn komst. Zal de lange reis van de Sint en zijn Pieten goed verlopen? Zullen ze wel op tijd in de Achterhoek en in Winterswijk aankomen?

Ondertussen is iedereen al volop bezig met de voorbereidingen. Burgemeester Bengevoord heeft alle officiële zaken voor de komst van Sint en de Pieten alvast geregeld. De secretaresse van de burgemeester is druk, druk, druk met het poetsen van de ambtsketting. Het raadhuis wordt van boven tot onder opgeruimd en schoongemaakt. Meester Lars is zijn stembanden al aan het opwarmen en de Weerpiet houdt de weersvoorspellingen goed in de gaten. Beveiliger Fokke houdt ook alvast een oogje in het zeil. Hij heeft namelijk gehoord dat het beruchte boevenduo Doetje en Loetje is gesignaleerd in Winterswijk.

Op zaterdag 18 november komen Sinterklaas en de Pieten weer ouderwets met de trein aan op het station in Winterswijk. Dat gaat weer een groot spektakel worden, met Sinterklaas en al die gekke Pieten op het station. De trein zal rond 13.40 uur aankomen op spoor 1a. Daar is iedereen van harte welkom om Sint en Piet te komen begroeten.

Rond 13.45 uur wandelen Sinterklaas en de Pieten vanaf het station naar het PakjesRaadhuis. Vanaf de Stationsstraat lopen zij via de Misterweg en de Gasthuisstraat naar de Misterstraat, op weg naar het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein waar zij rond 14.00 uur zullen aankomen, waar burgemeester Bengevoord de Sint en de Pieten welkom heten vanaf het bordes. Daar zingen kinderen met z’n allen Sinterklaasliedjes. Daarna trekt Sinterklaas verder Winterswijk in. Via het Vrijheidspark naar de Misterstraat, de Wooldstraat, het Weurden, de Willinkstraat, de Zonnebrink, de Ratumsestraat, de Markt, via de Meddosestraat en de Burgemeester Bosmastraat weer terug naar het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein.

Roeien op de Peperbus

Om 15.30 uur staat er iets bijzonders te gebeuren: dan gaan we samen roeien op de Peperbus! Sint en Piet willen deze Winterswijkse Volksfeest-traditie natuurlijk ook eens meemaken. We zullen één Sinterklaasliedje roeien op de helft van de rotonde van de Peperbus, zodat de rotonde deels open kan blijven voor het verkeer. Daarna gaat Sinterklaas terug naar het bordes van het PakjesRaadhuis, waar burgemeester Joris Bengevoord hem nog kort zal toespreken.

Om 16.00 uur zijn de festiviteiten bij het PakjesRaadhuis afgelopen. Sinterklaas en de Pieten moeten dan echt weer aan het werk, want er zijn nog heel veel cadeautjes in te pakken en schoentjes te vullen.

Sinterklaas en Pieten gaan op weg naar Groenlo

Kinderen uit Groenlo staan op de uitkijk, want zaterdag 18 november, om klokslag 15.00 uur, zal Sinterklaas samen met zijn Pieten in de vestingstad arriveren.

De traditionele Pepernotenparade begint bij de Molenberg. De optocht, vol vrolijkheid en muziek, zal zich een weg banen door de Beltrumsestraat, over de Markt en langs de Mattelierstraat, zodat alle kinderen een glimp kunnen opvangen van de goedheiligman en zijn gevolg.

Scouting Groenlo neemt de organisatie op zich en heeft dit jaar extra uitgepakt. “Na de enthousiaste reacties van vorig jaar komen dit keer nog meer Pieten mee. Een DJ-wagen verhoogt de feestvreugde en ballonnenpieten zorgen voor een kleurrijk spektakel,” zegt Inge Te Braake van de Scouting.

“Ook heeft de scouting een speciale postbus hangen voor de tekeningen van de kinderen, zodat Sinterklaas elk kunstwerkje persoonlijk kan ontvangen.” Bijstand in de feestelijkheden komt van de sportieve groep Rap & Snel, de Muziekvereniging Groenlo en het GOV, die gezamenlijk bijdragen aan een mooie parade.

Op zondag volgen intochten in Aalten, Lichtenvoorde en Dinxperlo

Op zondag 19 november Houdt Aalten weer een Sinterklaasintocht-Optocht. Omdat het de Sint zo goed bevallen is, heeft de organisatie voor de Intocht-Optocht van Sinterklaas een nieuwe lange route gemaakt, zodat alle kinderen dicht bij de Sint kunnen komen. Langs de lange route zijn er diverse activiteiten. De Sint en de Pieten kunnen zo zien dat er continu wat te doen is tijdens in afwachting van hun komst.

Sinterklaas komt rond 14:00 uur aan in de buurt van Obbink bij de Stationsstraat en dan een grote ronde maken door het hele centrum.

Sinterklaas en zijn pieten worden welkom geheten worden door de locoburgemeester. Het Sinterklaasprogramma duurt tot 15.30 uur. Op zondag 19 november is het speciaal voor Sinterklaas een koopzondag in Aalten georganiseerd door de winkeliers.

Lichtenvoorde

Ook bij de kinderen in Lichtenvoorde kriebelt het. Sinterklaas komt! Dit jaar ontvangen kinderen de Goedheiligman met zijn Pieten met een groot feest in de Hamalandhal. De zaal gaat om 14.00 uur open. Het voorprogramma start om 14.30 uur duurt circa 20 minuten. Aansluitend zal de Sint zijn opwachting maken tot ongeveer 15.30 uur.

Deze middag belooft weer een grote happening te worden. Dans en zing jij mee met MOTIVdance en haar danspieten? Oefen alvast de Pietendans die we aan de Sint laten zien volgens onderstaand filmpje.

Hij komt, hij komt de lieve goede Sint naar Dinxperlo

Sinterklaas heeft het altijd ontzettend naar zijn zin in Dinxperlo. Zo veel lieve kinderen en gezelligheid, daar reist hij graag voor naar de Achterhoek. Sint heeft zijn planning al rond en brengt dit jaar weer een bezoek aan Dinxperlo. Hij vertrekt samen met zijn Pieten vanaf 14.00 uur bij de brandweerkazerne aan de Nieuwstraat.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-11-13 10:57:45


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.