Senn Wisman en Kathy Geuting ‘wint de Wiesneus-heufdprieze’

DINXPERLO – Meer dan tweeduizend basisschoolkinderen in de Achterhoek leerden afgelopen maanden een ‘betjen plat praoten’ tijdens een Wiesneus-les op school. In het bijbehorende tijdschrift konden puzzels worden gemaakt, met als ‘pries’ een tablet. De winnaars, Senn Wisman van IKC De Bosmark in Dinxperlo en Kathy Geuting van basisschool de Borckeshof in Breedenbroek werden maandagmorgen op school verrast door Femia Siero en Diana Abbink van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, initiator van de Wiesneus-lessen.

Senn Wisman (midden) won een tablet. Zijn hele klas van IKC De Bosmark in Dinxperlo kreeg een platpraotpetje.
Senn Wisman (midden) won een tablet. Zijn hele klas van IKC De Bosmark in Dinxperlo kreeg een platpraotpetje. – Foto: Wiesneus

Senn Wisman stuurde de goede oplossing van de diagrampuzzel in het Wiesneus-tijdschrift in. Maandagmorgen kreeg hij, te midden van zijn hele klas, zijn prijs overhandigd door Femia Siero, directeur van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Ook streektaalfunctionaris Diana Abbink was erbij. Extra leuk is dat zij op zowel de school van Senn, ICK De Bosmark in Dinxperlo als op de school van Kathy, De Borckeshof in Breedenbroek, de Wiesneus-les had gegeven.

Wiesneus-winnaar Senn Wisman – Foto: Wiesneus

Blij en beduusd

Senn was enorm blij met zijn prijs, een tablet. Ook kregen zijn klasgenoten allemaal een ‘ik praot plat’-petje. Vervolgens werd de tweede prijswinnaar opgezocht. Op basisschool De Borckeshof in Breedenbroek was het net pauze. Kathy Geuting kreeg dan ook in het bijzijn van de hele school op het schoolplein haar prijs. Ze was wel een beetje beduusd van al die aandacht, maar ook heel blij met de gewonnen tablet. Kathy kreeg de prijs voor het goed oplossen van de woordzeuker in Wiesneus.

Kathy Geuting van basisschool De Borckeshof in Breedenbroek kreeg de Wiesneus-tablet uit handen van Erfgoedcentrum directeur Femia Siero. – Foto: Wiesneus

Belangrijk

De Wiesneus-lessen werden dit jaar afgetrapt op SBO Diekmaat in Neede begin maart en eind juni vonden de laatste lessen plaats op scholen in Zelhem en Hengelo Gld. Ruim tweeduizend basisschoolkinderen kwamen zo een uur lang in aanraking met de Nedersaksische streektaal die in de Achterhoek wordt gesproken. Belangrijk, want als jongeren de streektaal niet meer leren spreken, gaat deze verloren. Het was het zevende jaar op rij dat de Wiesneus-lessen werden gegeven in de Achterhoek. Drijvende kracht hierachter is het taalinstituut voor het Nedersaksisch in Gelderland, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. De lessen worden grotendeels gegeven door Bibliotheekmedewerkers. Een mooie samenwerking!

Meer streektaalles

Volgend jaar worden er uiteraard weer Wiesneus-lessen gegeven. Deze zijn bedoeld voor de groepen 5 en 6. Basisscholen kunnen zich hier kosteloos voor opgeven via de Bibliotheek in hun gemeente. Voor de onder- en bovenbouw zijn er via ECAL andere lespakketten beschikbaar.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.