Seniorencarnaval met buut van ome-wethouder Jos Hoenderboom

GROENLO/ZIEUWENT – Het is voor Aswoensdag en dat betekent dat er een einde is gekomen lavende carnavalsvierders in Groenlo. Gistermiddag genoten honderden bezoekers van het seniorencarnaval in carnavalshoes City Lido in Groenlo. In een doorlopende carnavalsshow werd het nieuwe prinsenpaar van de Tweede Jeugd (senioren) kenbaar gemaakt en hield wethouder Jos Hoenderboom geen speech, maar stak een daverende buut af in de ’tonne’ in het holst van Grolle.

Prins Pim (Gerard Huijskes) en Adjudant Ben (Bomers) werden op het podium officieel aangesteld als de nieuwe hoogheden van het Grolse Tweede jeugdcarnaval. Ze zijn de opvolgers van Tweedejeugdprins Robert en Tweedejeugdadjudant Charles. Met Grolse schlagers omlijst en Grolse – en gastbuuts, klom ook wethouder Jos Hoenderboom in de buuttonne. Hij had zich laten uitdagen door zijn voorganger burgemeester Annette Bronsvoort die meerdere malen in de buutton verscheen. Het Grolse publiek was er stapelgek enthousiast over en dus zette Hoenderboom zijn normale toespraak om in een carnavaleske redevoering.

De hoogheden van de Tweede Jeugd (senioren) Prins Pim en Adjudant Ben. – Foto: CV Knunnekes

Hoenderboom die uit Zieuwent afkomstig is, kwam in boerenoverall met een Ömke-steek op, het podium op. En natuurlijk werd de loef afstoken met non-carnavaldorp Lichtenvoorde en werd het voetbal uit de drie plaatsen, Zieuwent, Lichtenvoorde en Groenlo langs de meetlat gelegd.

In de jeugdjaren speelde de wethouder in het afbraakteam van RKZVC waarin ook oud-Grol-trainer Jos Heutink het Grolse doel onveilig probeerde te maken. “Bij een wedstrijd op Den Elshof hadden wij niet alleen de Grolse wind tegen, maar zeer zeker ook troffen wij elke keer weer een thuisfluiter. Trof SV Grol RKZVC dan speelden ze tegen ‘boeren’. De rollen zijn tegenwoordig omgedraaid”, sprak Hoenderboom. Voor Longa’30, dat staat voor ‘Lichtenvoorde Onwiesheid Naost Grolse Adel’, is de derby met SV Grol voorbij gestreefd en speelt in hogere regionen.

De slotbuut van Joost en Martijn in een bomvol carnavalshoes. – Foto: Eveline Zuurbier

In zijn buut sneed hij ook het aankomende muziekevenement Rooms Herrie aan, waar het ontstaan ervan in Zieuwent (Notenkrakers), Lichtenvoorde (vanuit jongeren- en kinderkoor van de kerk, de toenmalige Möllekoare en Socuwel) en Groenlo (toenmalig Las Vegas van de Achterhoek met City Lido tegenover de katholieke kerk) ligt. “Ik heb in die tied vake voor de basiliek estaone”, zei Hoenderboom.

En natuurlijk stak Hoenderboom ook politiek de draak met de grootste plaats in de gemeente Oost Gelre die een zeer geringe afvaardiging in de gemeenteraad heeft en geen wethouder heeft in het college van B en W. “Dus dan moeten wij, de twee (carnavals)boeren Arjen Schutten uit Harreveld (prins geweest bij CV De Zandbieters en ik (ongetwijfeld familie van CV De Ömkes) Lechtenvoorde er ok nog bi’j doôn.”

Hoenderboom noemde het Grolse carnaval één van de uithangborden van Oost Gelre. In het slot van de buut sprak hij de gemeentelijke trots uit over het grote feest van verbinding en blijheid en bedankte iedereen die daar aan bijdraagt.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-02-14 09:25:10