Schuttersgilde St. Switbertus gloort bij hun tradities: nieuw schuttershuis ingewijd door nieuwe geestelijk adviseur

LICHTENVOORDE – Komen als burger als één van de kerk en gaan als geestelijk adviseur. Parochiebestuurster Betsy Hummelink is zaterdagavond geïnstalleerd als geestelijk adviseur van Schuttersgilde St. Switbertus. Dat was tot drie keer toe nodig. Want na vertrek van pastor Ronald den Hartog ontstond een vacature en volgens de officiële statuten voor schutterijen moest deze eerst worden ingevuld alvorens een nieuw schuttershuis kon worden ingewijd. Na sluiting van hotel-restaurant-zaal ’t Zwaantje, zat Switbertus voor hun schuttersfeest tijdens de kermis ook zonder officieel schuttershuis .

Het ging er zaterdagavond in het nieuwe schuttershuis De Koppelpaarden ceremonieel aan toe. Een scheidend voorzitter Pascal Koolhof samen met een aankomend nieuwe voorzitter Stef Boumeester die in hun toespraak praatten over ’trouw’, ‘broederschap’ en ‘dienstbaarheid’ aan het schuttersgilde en aan de samenleving. Rituelen vonden er die avond ook plaats: een vendelhulde, de overdracht van een vaandel en een afgezand van de Lichtenvoordse parochie die met het zwaard van de commandant tot geestelijk adviseur wordt geslagen.

Historisch gezien stammen schuttersgildes uit de middeleeuwen, bestaande uit gegoede burgers die wij kennen als vrijwilligers, om hun stad of dorp te beschermen en te verdedigen. Daarnaast hebben zij ook taken die van sociaal belang zijn. Van oorsprong hebben schutterijen een religieus – rooms-katholiek- karakter. Schilders zoals Rembrandt van Rijn, Frans Hals en Ferdinand Bol portretteerden ze vaak. De Nachtwacht is het meest bekende schilderij.

Geestelijk adviseur

In het nieuwste deel van Hotel De Koppelpaarden was het hoofdbestuur bijeen. Daarin zijn alle geledingen van de verschillende afdelingen vertegenwoordigd: de vendeliers, de handboogsport, het muziekkorps en de schutters. “’t Zwaantje hield op te bestaan en we zijn opgetogen blij dat we onder de bezielende leiding van eigenaar Hans Pillen, met hem mee mochten verhuizen naar De Koppelpaarden en dat dit ons nieuwe schuttershuis mag zijn”, zegt Boumeester. Volgens de statuten van schuttersgildes dient een schuttershuis officieel te worden ingewijd. Dit gebeurt door een geestelijk adviseur. In het verleden was dat de pastoor van het dorp, maar de laatste pastor is drie jaar geleden uit Lichtenvoorde vertrokken. Voor die taak vroeg Switbertus Betsy Hummelink uit Lichtenvoorde. Zij is parochiebestuurster van de gefuseerde parochie HH Paulus en Ludger. De hoofdzetel van de oost-Achterhoekse kerken zit tegenwoordig in Groenlo.

Vlnr: Betsy Hummelink, Martin Rondeel en horecaondernemer Hans Pillen. – Foto: Eveline Zuurbier

Palmtakje en wijwater

En dus neemt commandant van het gilde Martin Rondeel het zwaard ter hand waarmee hij Betsy Hummelink officieel tot geestelijk adviseur slaat. “Ik ga mijn best doen. En als er wat is: kom bij mij”, zegt Betsy. De parochiebestuurster zal vooral ceremoniële taken verzorgen. Haar aanwezigheid bij het beplakken van de vogel en bij het jaarlijkse koningsschieten op kermismaandag zullen de 519 leden van Switbertus erg waarderen. Zaterdagavond begon Betsy aan haar allereerste taak: het inwijden van het nieuwe schuttershuis De Koppelpaarden. Met een palmtakje en wijwater werd de toegang tot het nieuwe schuttershuis gezegend, gevolgd door een vendelhulde door vendelier Bjorn Cuppers. In de smalle steeg van de Beenengang is het krap zwaaien, maar het lukt. Bjorn manoeuvreert handig en gooit het vaandel met een slag de lucht in en vangt het met een gewaardeerd applaus van de omstanders weer op.

Het opgevouwen vaandel wordt teruggeven aan Hans Pillen. – Foto: Eveline Zuurbier

Oude vaandel 't Zwaantje vervangen door nieuwe van De Koppelpaarden

“Vandaag beginnen we aan een nieuw hoofdstuk van ons schuttersgilde”, spreekt Stef Bouwmeester zijn gildebestuurders toe. “Met dankbaarheid aan onze herinneringen moge De Koppelpaarden een nieuw baken zijn voor onze schutterij en net zo gevuld met vreugde en inspiratie als ’t Zwaantje: voor iedereen die hier binnenkomt.” De officiële woorden worden opgevolgd door het van de stok halen van het oude vaandel van het schuttershuis ’t Zwaantje. Deze wordt door commandant Rondeel opgevouwen op de handen van Koolhof en overgedragen aan Hans Pillen. Voor de Lichtenvoordse kermis en het corso zal een nieuw vaandel worden gepresenteerd. “Een vaandel van De Koppelpaarden, anders mogen we volgens de statuten niet de straat op”, legt Koolhof uit.

Uitbreiding van het gilde en toekomst

Schuttersgilde St. Switbertus is verguld met tradities, maar dat betekent niet dat ze niet moderniseert, aldus de twee voorzitters. Het muziekkorps met trommelaars heeft door de samenwerking met de harmonie in Lumio een bredere muzikale basis gekregen. Voor de aanstaande kermis zijn na jaren van afwezigheid nieuwe majorettes die voorop lopen. “En dankzij de gastvrijheid van Pillen, kan Switbertus de toekomst blijven voortzetten”, aldus Pascal en Stef.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-02-28 19:49:46


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.