Schok door racewereld na fatale crash Joey den Besten

– De racewereld treurt om de dood van motorcoureur Joey den Besten (30). De Borculose ‘roadracer’ ging zondag op het kletsnatte stratencircuit van Imatra in Finland onderuit. Vermoedelijk werd een botsing tegen een lantaarnpaal hem fataal. “Ze zeiden eerst dat het een gebroken hand was.”

Voorzitter van de Hengelo Auto en Motor Vereniging (HAMOVE) in Hengelo Fred Versteege is diep bedroefd. Hij zegt: “Dit is een hard gelag. Joey was gedreven, een vechter. Hij ging altijd voor de eerste plaats, hij was voor ons een publiekstrekker.”

HAMOVE organiseert de wedstrijden op de Varsselring, Den Besten reed vorige maand rond op het Achterhoekse stratencircuit.

De verongelukte coureur kwam uit in het International Road Racing Championship (IRRC) Superbike, een Europees motorsportkampioenschap: 6 wedstrijden in 5 landen. Het treffen in Imatra in Finland was het derde raceweekend.

Kletsnatte baan

De baan was kletsnat, zegt motorsportjournalist Evert Slager die het sportweekend thuis volgde vanachter drie schermen. “Den Besten is gevallen vlak voor het begin van de tweede Superbikerace, in de ronde vanuit de paddock naar de start, dat wordt de sighting lap genoemd. Waarschijnlijk is hij onderuitgegaan door aquaplaning en tegen een lantaarnpaal gebotst. Aanvankelijk was het bericht dat het allemaal wel meeviel. Joey zou slechts een gebroken hand hebben. Ik vroeg dit nog aan degene die daar was en mij tipte: weet je dit zeker? Pas veel later hoorden we van zijn overlijden.”

Den Besten reed voor een piepklein Duits team, nadat hij in 2018 afscheid had genomen van Performance Racing Achterhoek van Tonny Wassink. “Het team van Joey stond naast dat van ons”, zegt de aangeslagen Wassink die inmiddels op de terugweg is vanuit Finland.

De organisatie van de race in Finland heeft de nasleep van het ongeluk te laat gemeld aan de teams, vindt de Achterhoeker. “Joeys eigen team wist van niks. Ze kwamen naar ons toe of we iets wisten. Ze lieten alles gewoon doorgaan.”

Kampioen roadracen

Joey den Besten werd in 2014 en 2017 kampioen in het IRRC Supersport 600. Het IRRC is een raceorganisatie voor zogeheten roadracers. “Op het circuit is alles vlak en glad. Alles voor de veiligheid”, zegt motorsportjournalist Slager. “Roadracers moeten een baan kunnen lezen, weten waar de kuilen zitten, de hobbels, de stoeptegels, de palen. Ze moeten ook op 90 procent kunnen racen, omdat rijden op 100 procent fataal kan zijn. Deze jongens zijn helden.”

Versteege verwijst naar een uitspraak die aan de verongelukte Fast and Furious-acteur Paul Walker wordt toegeschreven: When the speed kills me, don’t cry because I was smiling. “Die was Joey op het lijf geschreven. Maar dat geldt voor iedereen in het IRRC. Deze vorm van motorsport is moeilijk aan de buitenwacht uit te leggen.”

Roadracing is iets heel anders dan de MotoGP, zoals de TT van Assen, verduidelijkt Slager. Die zegt: “Op circuits is alles geregeld, de eisen aan de veiligheid zijn veel hoger. Het IRRC is de pure motorsport. Coureurs vinden de MotoGP-wedstrijden zoals de TT van Assen iets voor mietjes. Maar IRRC-coureurs zullen als ze meedoen niet met de besten mee kunnen. En dat geldt andersom voor MotoGP-coureurs die je op een Superbike zet. Het zijn totaal verschillende werelden.”

Journalist Slager kreeg zondagavond een telefoontje, een onbekend nummer. “Het was Joey’s vader. Ik wist dat het contact tussen de twee de laatste jaren niet zo goed was. En dan belt zijn vader mij. Helemaal in shock.”

Geschreven door Henri van Veen, Omroep Gelderland op 2023-07-03 12:46:57


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.