Sanne kan na 12 jaar eindelijk weer staan: ‘Dit voelt heel emotioneel’

– Sanne van Asperdt kon er op de afgelopen Zwarte Cross in Lichtenvoorde al even aan ruiken: de stand-up rolstoel. Een rolstoel waarmee mensen vanuit een zitpositie kunnen gaan staan. In Nederland worden deze rolstoelen nog niet vergoed en dus zijn de vriendinnen van Sanne een crowdfunding gestart.

“De Zwarte Cross was een van de mooiste festivals die ik de afgelopen twaalf jaar heb meegemaakt”, vertelt Sanne uit het Zuid-Hollandse Voorhout. “Het heeft echt een extra lading gekregen doordat ik bij het hoofdpodium op tien meter afstand kon staan. Het was zo leuk en een geweldige ervaring.”

Kijk hier hoe Sanne in een stand-up rolstoel weer kan staan:

Door een val van een paard kwam Sanne twaalf jaar geleden in een rolstoel terecht. “Ik ben met mijn knie blijven hangen aan een verkeersbord”, zegt Sanne. “Daarnaast stond een lantaarnpaal en daar ben ik een beetje omheen gevouwen.”

Na een lang traject van operaties en revalidatie gaat het nu gelukkig goed met haar. “Ik heb alles weer op de rit. Ik heb wel ander werk moeten zoeken en aanpassingen moeten doen in huis.”

Tranen over wangen

De ervaring die Sanne kreeg op de Zwarte Cross is bij haar vriendinnen niet onopgemerkt gebleven. “Ik zat zelf op een ander festival en toen kreeg ik een filmpje van Sanne doorgestuurd in haar staande rolstoel”, zegt vriendin Monique Starre-Staal. “Toen zijn de tranen bij mij flink over de wangen gestroomd.”

Omdat een stand-up rolstoel in Nederland niet wordt vergoed, is Monique met een aantal vriendinnen een crowdfundingsactie gestart. Ze hopen ruim 5000 euro op te halen, genoeg om een rolstoel voor Sanne te kopen. “We gaan alles in het werk stellen zodat ze dit kan blijven doen”, zegt Monique. “Dit mag voor Sanne geen eenmalige gebeurtenis worden.”

Sanne is ontroerd door de actie van haar vriendinnen. “Dat voelt voor mij heel emotioneel. Het is zo speciaal dat mensen dit voor mij willen regelen. Ik hou heel veel van ze.”

‘Niet bewust dat we dit los konden maken’

Bij Life & Mobility in Doetinchem, het bedrijf dat mensen met een beperking op de Zwarte Cross deze ervaring kon geven, kijken ze met volle tevredenheid terug op het festivalweekend. “We waren ons niet bewust dat we dit bij mensen konden losmaken”, vertelt Michel Hulst. “We hebben echt een aantal mooie momenten kunnen creëren.”

Hulst merkt dat de drempel voor de aanschaf van een stand-up rolstoel hoog ligt, mede door de kosten. “Ik heb zeker de hoop dat de overheid deze rolstoelen in de toekomst willen vergoeden”, zegt Hulst. “Daar zijn alleen nog wat gesprekken voor nodig om dit onder de aandacht te brengen. Maar de crowdfundingactie van de vriendinnen van Sanne is mooi. Geweldig dat ze dit mogelijk willen maken.”

Samen een biertje aan de bar

Sanne en Monique kijken uit naar de mooie momenten die ze in de toekomst samen mogen gaan beleven. “Even ouderwets naar de kroeg en lekker samen aan de bar gaan staan”, zegt Monique. “Of samen een festival beleven. Daar kijk ik wel naar uit.”

Ook Sanne wil graag samen met haar vriendin een biertje kunnen drinken aan de bar, maar ze kijkt ook uit naar het boodschappen doen. “Iets van de hoogste plank in de supermarkt kunnen pakken”, zegt Sanne. “Maar het is vooral een verbetering van mijn lijf.”

Zie ook: Dwarslaesie of niet, tóch staan op de Zwarte Cross: ‘Heerlijk!’

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-08-15 08:44:22


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.