Revisievergunning en ontwerp-omgevingsplan afvalverwerker Ter Horst Groep Varsseveld in procedure

VARSSEVELD – Milieu Service Groep neemt de meeste bedrijfsactiviteiten van de Varsseveldse afvalverwerker Ter Horst Groep over. De provincie Gelderland en de gemeente Oude IJsselstreek hebben daarom de benodigde procedures (revisievergunning en omgevingsplan) opgestart. Als eerste stap hierin moet de gemeenteraad van Oude IJsselstreek een coördinatiebesluit nemen.

Te Horst Groep in Varsseveld.
Te Horst Groep in Varsseveld. – Foto: 1Achterhoek

Nieuwe eigenaar

De huidige bedrijfsactiviteiten van de Ter Horst Groep bestaan uit de inzameling, op- en overslag en/of verwerking van afvalstoffen als bedrijfsafval, huisvuil, oud papier, textiel, gft, metalen en accu’s. Daarnaast heeft dit bedrijf een transportonderneming, verhuurt het machines en voert het werkzaamheden als sloop- reiniging- en saneringswerkzaamheden uit. De Milieu Service Groep (Diemen) neemt veel bedrijfsactiviteiten over, behalve de inzameling en opslag van accu’s, metalen, autowrakken en kabelrestanten.

Ter Horst Containers

Milieu Service Groep laat een dochteronderneming de huidige activiteiten overnemen. De naam van dit bedrijf lijkt op de naam van de overgenomen afvalverwerker, namelijk TH Containers B.V.. Ondanks dat de bedrijfsnamen op elkaar lijken, staan beide bedrijven los van elkaar. TH Containers B.V. gaat zich vestigen op een deel van het huidige bedrijfsterrein aan de Kloosterstraat in Varsseveld. Op het andere deel blijft de Ter Horst Groep gevestigd, sowieso totdat de laatste procedures zijn doorlopen. Tussen de beide afvalverwerkers wordt een muur gebouwd, zodat de activiteiten van de bedrijven gescheiden zijn. De revisievergunning en het omgevingsplan zullen betrekking hebben op het gehele terrein aan de Kloosterstraat, dus ook op de terreindelen die MSN niet zal gebruiken.

Ook buiten Varsseveld

De Ter Horst Groep exploiteert meerdere afvalverwerkingslocaties. In Gelderland, in Overijssel en in Utrecht. De hoofdvestiging staat in Varsseveld, gemeente Oude IJsselstreek. Gedeputeerde Staten van Gelderland zijn het bevoegd gezag voor de omgevingsvergunning en het toezicht en handhaving voor deze locatie. De gemeente Oude IJsselstreek gaat over het omgevingsplan.

Bibob

Na de aanvraag voor een nieuwe omgevingsvergunning, is de Ter Horst Groep onderworpen aan een Bibob-onderzoek. Daaruit ontstond de serieuze zorg dat de nieuwe vergunning zou kunnen worden misbruikt voor het plegen van strafbare activiteiten. Gedeputeerde Staten van Gelderland besloten daarom om alle geldende omgevingsvergunningen voor de locatie aan de Kloosterstraat in Varsseveld in te trekken en de aangevraagde revisievergunning te weigeren. Overijssel deed hetzelfde voor een vestiging in Goor. Hiertoe hebben beide provincies in april 2022 ontwerpbesluiten bekend gemaakt.

Verkoop

In reactie daarop heeft de Ter Horst Groep het bedrijf vervolgens te koop gezet. De , provincies hebben actief meegekeken met de overdracht. De vergunningsprocedures zijn gedurende die periode ‘on hold’ gezet. Gelders gedeputeerde Ans Mol: “Ik ben blij met deze overname door de Milieu Service Groep. Ook tijdens de onderhandelingen is de afvalverwerking gewoon doorgegaan, inwoners mogen er op vertrouwen dat we daarvoor altijd gezamenlijk verantwoordelijk voelen.” Tot de daadwerkelijke overdracht blijven de huidige bedrijfsactiviteiten doorgaan.

Gecoördineerde procedure revisievergunning en omgevingsplan

Met de aangekondigde overname kunnen de benodigde procedures weer worden opgestart. MSN heeft voor die locatie immers een nieuwe revisievergunning en een gewijzigd omgevingsplan nodig. Hiertoe zullen opnieuw ontwerpbesluiten worden bekendgemaakt. Het ontwerpbesluit revisievergunning en het ontwerp-omgevingsplan worden gelijktijdig ter inzage gelegd. Dit zal naar verwachting in de eerste helft van 2025 zijn. Om dit gelijktijdig te kunnen doen, moet de gemeenteraad van Oude IJsselstreek een nieuw coördinatiebesluit nemen. Het college van B&W stelt de raad voor dit besluit te nemen in haar vergadering van 12 december 2024. De Ter Horst Groep wil zich blijven bezighouden met de niet aan MSN verkochte activiteiten. Het gaat daarbij om de inzameling van metalen en accu’s. Gezien de uitkomst van het Bibob-onderzoek wordt in de vergunning echter opgenomen dat de Ter Horst Groep hiervan geen gebruik mag maken.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.