Regenbooggemeenschap legt kransen tijdens Dodenherdenkingen Achterhoek

– Voor het eerst zijn in de gemeente Zutphen kransen namens de regenbooggemeenschap gelegd, tijdens de Nationale Dodenherdenking. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ook LHBTIQ+’ers gedeporteerd. En daarom moet ook die gemeenschap vertegenwoordigd worden, vinden vier inwoners. Ook in Lichtenvoorde en Winterswijk werd een krans gelegd.

Jesse Sprikkelman vertelt over de kranslegging in zijn radioshow op 1Achterhoek. Lees verder onder het fragment.

Jelle Seubring en Jesse Sprikkelman hebben de krans gelegd bij het Gideonmonument – in het centrum van de oude Hanzestad. “Het was heel erg bijzonder om dat te doen. Vanuit diverse geloven werd een krans gelegd, vanuit de politie en nu dus ook vanuit de regenbooggemeenschap. Dit is een hele belangrijke toevoeging aan het herdenken”, beklemtoont Sprikkelman.

Idee ontstond na petitie regenboogzebra

In Warnsveld werd de krans gelegd door GroenLinks-raadsleden Hella Godee en Martine Westerik. Het viertal kwam op het idee toen ze elkaar troffen na de raadsvergadering waarin werd besloten dat de stad een regenboogzebrapad kreeg. Seubring en Sprikkelman hadden daarvoor een petitie ingediend. Een motie over dat thema werd unaniem aangenomen. “Toen we tijdens de borrel – na deze raadsvergadering – aan de praat raakte kwamen we op het idee om een krans te leggen tijdens de herdenking”, legt Sprikkelman uit.

Zowel burgemeester Wimar Jaeger als de organisatie van de herdenking stonden direct achter het idee. “En om heel eerlijk te zijn had ik geen andere reactie verwacht. Er zijn veel minderheden getroffen door de Tweede Wereldoorlog. Wanneer er vanuit de maatschappij behoefte is om zo’n groep te vertegenwoordigen tijdens de herdenking, hoort dat aangemoedigd te worden.”

Lichtenvoorde en Winterswijk

Seubring: “Het idee is dat de LHBTIQ+-gemeenschap nu elk jaar vertegenwoordigd gaat worden tijdens de herdenking. Hoe en door wie dat zien we dan wel. Maar een begin is er. De eerste krans is gelegd.” Ook in andere Achterhoekse gemeenten is een krans gelegd namens de regenbooggemeenschap. COC Twente-Achterhoek legde een krans in onder andere Lichtenvoorde en Winterswijk.

De krans die in Zutphen is gelegd. – Foto: 1Achterhoek

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-05-05 10:57:40


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.