Recordaantal plunderingen e-bikes en scooters: deze plaatsen spannen de kroon

– Niet eerder werd er zo vaak iets gestolen vanaf een e-bike, scooter of uit een bedrijfsauto als in de eerste negen maanden van dit jaar. De zogenaamde ‘voertuigcriminaliteit’ stijgt en dat is ook te merken in Gelderland. In meerdere gemeenten zijn de cijfers toegenomen.

Aalten, Bronckhorst en Lingewaard spannen de kroon. In Lingewaard werden in heel 2022 negen diefstallen gemeld van bijvoorbeeld accu’s, digitale schermen en andere onderdelen van e-bikes. In de eerste negen maanden van dit jaar ging het al om 27 diefstallen. Het aantal is daarmee verdrievoudigd. Ook in de gemeenten Aalten (+ 150 procent) en Bronckhorst (+ 137,5 procent) is een flinke toename te zien.

Landelijk is een zelfde toename geconstateerd, zegt het ANP op basis van politiecijfers. In bijna twee op de drie Nederlandse gemeenten was het aantal diefstallen in januari tot en met september van dit jaar hoger dan in dezelfde periode in 2022.

In totaal noteerde de politie ruim 21.000 diefstallen uit voertuigen, waarbij personenauto’s niet zijn meegeteld. Dat zijn er een kwart meer dan in dezelfde periode in 2022, en het hoogste aantal sinds in 2012 begonnen werd met het bijhouden van deze cijfers.

Een woordvoerder van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) zegt dat de stijging komt doordat voertuigen steeds duurder worden, en daarmee dus ook de onderdelen. Volgens hem wordt de markt in gestolen onderdelen voor criminelen daardoor steeds groter.

Anoniem aanbieden

“Op platformen als Marktplaats en Facebook kunnen criminelen anoniem gestolen onderdelen aanbieden. Die onderdelen gaan vervolgens de wereld rond en zijn, met uitzondering van navigatiesystemen, ontraceerbaar voor opsporingsdiensten”, aldus de woordvoerder.

In onze provincie zijn Lingewaard, Aalten en Bronckhorst de koplopers. Er zijn echter ook gemeenten waar het aantal diefstallen van onderdelen uit of van e-bikes, scooters en bedrijfsauto’s is gedaald. Inwoners van Scherpenzeel, Oldebroek en Voorst werden volgens de politiecijfers minder vaak slachtoffer van zulke criminaliteit dan in 2022.

Geschreven door Erik van Dam op 2023-11-09 14:15:47


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.