Rechter buigt zich over uitvaartconflict in de Achterhoek

– Uitvaartverzorger DELA wil maandag bij de rechter afdwingen dat ze weer gebruik kan maken van de crematoria in Aalten en Etten. Zo’n drie maanden is DELA hier al niet meer welkom vanwege klachten over de begeleiding van uitvaarten, aldus de eigenaar.

Eind februari liet het Achterhoekse bedrijf GUV via Facebook weten dat ze daarom de deur dichthoudt voor de uitvaartcoöperatie. Klanten zijn volgens GUV nog wel welkom, wel moeten ze dan met een andere uitvaartverzorger dan DELA in zee gaan.

Naar de rechter

DELA heeft zelf een crematorium in Doetinchem (Slangenburg), maar wil ook weer gebruik maken van de uitvaartlocaties in Aalten en Etten. Deze zijn eigendom van GUV, een Achterhoekse uitvaartorganisatie die zowel uitvaartverzekeraar, uitvaartverzorger en dus eigenaar is van twee crematoria en afscheidscentrum Wekking in Lichtenvoorde.

“Geheel onverwachts sloot de Achterhoekse uitvaartondernemer de deuren, zonder duidelijk te maken wat de reden is om de samenwerking eenzijdig op te zeggen”, schrijft de uitvaartco√∂peratie. Meer uitleg wil de uitvaartverzorger momenteel niet geven, behalve dat ze er onderling met de Achterhoekse onderneming niet uitkomt. “Een gesprek gaat GUV uit de weg.”

‘Dienstverlening in het gedrang’

GUV is niet bereikbaar voor commentaar. In haar berichtgeving zei ze eerder het volgende over de kwestie: “In de afgelopen jaren is steeds vaker en meer gebleken dat DELA een zodanig verschillende denk- en werkwijze heeft dat wij daar niet langer mee kunnen en willen samenwerken.”

Het Achterhoekse bedrijf zegt altijd voor 150 procent dienstverlening te gaan. “Het is echter gebleken dat bij de samenwerking met de organisatie DELA deze dienstverlening in het gedrang komt. Dit willen wij niet voor nabestaanden en overledenen. Wij kunnen geen details geven omdat dat in zou grijpen in de privacy van nabestaanden en dat zullen wij dus nooit doen.”

Beide partijen geven maandag tijdens een kort geding hun reactie op het conflict. De rechter zal zich vervolgens over de kwestie buigen.

Geschreven door Madelien Jansen, Omroep Gelderland op 2023-05-22 04:00:29


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.