Radiomaker start petitie voor regenboogzebrapad in Zutphen

– 1Achterhoek-presentator Jesse Sprikkelman is een petitie gestart voor een regenboogzebrapad in Zutphen, samen met zijn man Jelle Seubring. Het is belangrijk dat Zutphen uitstraalt dat LHBTI+’ers welkom zijn in de gemeente, vindt hij.

Zutphen is namelijk een regenbooggemeente, “maar daar doen ze nog niet zoveel mee”, vertelt Sprikkelman aan Frank van Dijk op Radio Gelderland. “Het zou ze sieren als ze nu eens echt een regenbooggemeente worden. En dus niet dat halfbakken werk waar ze nu aan doen. Vandaar de petitie.”

Frank van Dijk van Radio Gelderland belt met Jesse Sprikkelman.

Nederland telt 55 regenbooggemeenten. Zij werken actief aan de emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie van LHBTI+’ers. Maar dat gebeurt in Zutphen nog niet. Een regenboogzebrapad zou volgens de radiomaker een goed begin zijn.

Steun voelen

Waarom? “Omdat je daarmee uitstraalt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. En ook de ruimte krijgt om zichzelf te ontdekken. Vooral voor jonge LHBTI+’ers is dat belangrijk. Wanneer ze met zichzelf in de knoop zitten is het fijn om op deze manier steun te voelen.”

Na een vakantie in Bonn (Duitsland) startte het stel de petitie. Het viel ze op dat “daar overal vlaggen hangen en er is een zebrapad. Het zijn zulke simpele gebaren en relatief kleine investeringen.” Frank van Dijk concludeert dat het regenboogzebrapad in Arnhem – waar Radio Gelderland gevestigd zit – hem vaak vrolijk stemt. Sprikkelman: “En dat is al voldoende. Je weet wat de gedachte erachter is. En het gaat er om dat je er even bij stilstaat.”

Symboolpolitiek

Er is in de Zutphense politiek al meermaals gesproken over de aanleg van een regenboogzebrapad. Maar dit is tot nu toe altijd afgehouden. Ze schuiven het weg onder symboolpolitiek. Sprikkelman vindt dat “een matige reden, want het is gewoon symboolpolitiek. Maar wel hele belangrijke symboolpolitiek! En daarom moet dat zebrapad er snel komen.”

Sprikkelman maakt op diverse plekken radioprogramma’s, waaronder bij de NPO namens BNNVARA. Aan tijdschrift Winq vertelt hij daarover: “Dat betekent dat er wel eens een priv√©bericht binnenkomt op social media, van jongeren die worstelen met hun geaardheid. Ze voelen zich thuis niet gezien of gehoord en zoeken daarom online naar een luisterend oor. Daaruit blijkt dus dat de emancipatie nog lang niet helemaal op orde is. Jonge lhbti+’ers willen graag sociaal geaccepteerd worden. Een regenboogzebrapad is een belangrijke stap in de juiste richting. We zijn niet voor niets regenbooggemeente toch?” r

De petitie kan getekend worden via www.regenboogzutphen.nl.

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-02-28 09:38:58


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.