WINTERSWIJK – De gemeenteraad van Winterswijk heeft donderdagavond besloten om 5 miljoen euro beschikbaar te stellen. Dit geld is bedoeld voor de aankoop van grond en gebouwen in het Arrisveld, een gebied aan de westkant van Winterswijk waar de gemeente een nieuw bedrijventerrein wil aanleggen. Tegelijkertijd werd in de gemeenteraad gesproken over de spanningen rond dit onderwerp. Eerder dit jaar zijn er bedreigingen geuit aan de gemeente. Hierdoor mocht er donderdagavond geen publiek aanwezig zijn bij de raadsvergadering
Links de nieuwe locatie voor het bedrijventerrein; rechts protesten tegen een nieuw bedrijventerrein in Winterswijk – Foto: Omroep Gelderland
Tijdens de vergadering spraken enkele raadsleden en buurtbewoner Job Leuning hun zorgen uit over de keuze voor Arrisveld. Leuning vertegenwoordigt het buurtplatform Arrisveld, waar tachtig inwoners en grondeigenaren bij zijn aangesloten. Volgens hem heeft de gemeente belangrijke onderzoeken genegeerd.
“Het rapport over stikstof laat zien dat dit de minst geschikte locatie is,” zei Leuning. Ook bekritiseerde hij de manier waarop de gemeente bewoners heeft geïnformeerd toen in oktober de keuze voor Arrisveld werd gemaakt: “De communicatie was slecht, wat extra leed heeft veroorzaakt.”
Leuning sprak zich ook uit tegen de bedreigingen aan de gemeente. “We nemen daar als buurtplatform grote afstand van en leven mee met degene wie het betreffen.” Burgemeester Joris Bengevoord benadrukte nogmaals dat bedreigingen onacceptabel zijn: “Er is geen enkele reden om het normaal te vinden dat ambtsdragers en raadsleden worden bedreigd.”
Financiele en stikstofrisico's
Tijdens het debat kwamen ook de financiële risico’s aan bod. “Wat als blijkt dat het bedrijventerrein financieel niet rendabel is?” vroeg André van Nijkerken van de partij Morgen. “Dan was Arrisveld misschien eerder afgevallen.” Wethouder Gosse Visser reageerde daarop door te zeggen dat de uitdagingen en risico’s beheersbaar zijn. “Wie A zegt, moet nu ook B zeggen, dus we moeten door,” aldus Visser.
Een andere zorg is de stikstofuitstoot van het bedrijventerrein. Deskundigen waarschuwen dat dit kan leiden tot hogere stikstofbelasting in de omgeving. Van Nijkerken stelde daarom voor om een onafhankelijke partij de kosten van stikstofmaatregelen te laten berekenen.
Ook Freek Deunk van D66 maakte zich zorgen over stikstof, maar hij wees erop dat er al veel onderzoek is gedaan: “Stikstof baart ons zorgen, maar we kunnen niet in een glazen bol kijken. We moeten afgaan op wat deskundigen in de rapporten hebben opgeschreven.”
Een verdeeld besluit
Het besluit over het bedrijventerrein ligt gevoelig. Richard Garvelink (VVD) zei: “De locatiekeuze maakt veel los in onze gemeente. We moeten zeker weten dat we niet voor verrassingen komen te staan.”
Tom van Beek van coalitiepartij Voor Winterswijk erkende ook de impact van het besluit. “We nemen niet altijd feestelijke besluiten als gemeenteraad. We wisten van tevoren dat dit veel pijn zou doen.” Hij benadrukte dat het belangrijk is om de plannen zorgvuldig uit te voeren.
Volgende stap is voorkeursrecht
Wethouder Visser legde uit waarom het belangrijk is dat de 5 miljoen euro beschikbaar komt. “Dit bedrag geeft ons de ruimte om gronden te kopen zodra we met de inwoners tot overeenstemming komen. We begrijpen de emoties en willen iedereen de komende tijd zo goed mogelijk blijven ondersteunen.”
Met dit besluit is opnieuw een belangrijke stap gezet richting het nieuwe bedrijventerrein, maar het proces is nog lang niet klaar. In december wordt de gemeenteraad gevraagd om in te stemmen met het voorkeursrecht op een aantal woningen en stukken grond. Dit betekent dat eigenaren hun eigendom eerst aan de gemeente moeten aanbieden als ze willen verkopen. De vergaderingen in december zullen nog steeds zonder publiek plaatsvinden.
Bedreigde gemeente vergadert achter gesloten deuren: ‘In- en intriest dat dit moet’
Buurt wil normale discussie over bedrijventerrein: ‘Dreigementen helpen niet’
Geschreven door Davie Klein Gunnewiek
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.