Publiek en regisseur laaiend enthousiast over concertvoorstelling Phoenix

– De Jacobskerk was zaterdag het toneel van een muzikaal eerbetoon aan de ramp met de Phoenix in 1847 door muziekvereniging Excelsior. In het zicht van de haven verging het schip met man en muis. Aan boord waren 84 Winterswijkers, die voor een nieuwe toekomst in Amerika kozen. Tien Winterswijkers overleefden de scheepsramp.

De voorstelling is een muzikale vertelling van het leven van de in Miste geboren Derk Antony Voskuil. Door armoede, gebrek aan perspectief en de geloofsstrijd besloot Voskuil als 30-jarige vrijgezel in 1847 te emigreren naar Amerika samen met zijn zus en haar gezin. Hij overleefde als een van de weinige Winterswijkers de ramp met de Phoenix.

Tot op de dag van vandaag wordt Derk in verslagen en boeken over de ramp – in zowel Nederland als Amerika – bij naam genoemd. Dat heeft alles te maken met zijn inventiviteit. Toen hij namelijk een plek wist te bemachtigen in een van de twee reddingsboten en erachter kwam dat er een roeispaan ontbrak, besloot hij te gaan roeien met een gevonden bezem. De reddingsboot bleek daarna ook nog eens lek te zijn, waarop hij besloot om het water uit de boot te scheppen met zijn klompen. Daarmee heeft hij vele levens gered.

‘Het verhaal van de Phoenix mag nooit vergeten worden’, aldus podcastmaker Joske Meerdink. ‘Het is een verhaal dat doorspekt is met wanhoop, onmogelijke keuzes, moed, opoffering en nederigheid’.

Meerdink dook na de theatervoorstelling voor Excelsior nogmaals in de archieven om zoveel mogelijk te weten te komen over 1 specifieke passagier: Derk Antony Voskuil. Tijdens de muziektheatervoorstelling komt de rasechte Winterswijker tot leven en neemt je mee door zijn roerige leven.

Jan Heijnen is de tekstschrijver van de voorstelling en heeft met veel bevlogenheid gewerkt aan de vertelling van Voskuil. Ook voor deze voorstelling werkt Excelsior samen met 18-jarige theater student Quirina Pampiermole, die ook de regie had over het vorige concert ‘Wonder der Natuur’. De muzikale leiding is in handen van dirigent Gerben Grooten.

‘De Jacobskerk was het laatste dat ze zagen’

Het concert vindt plaats in de Jacobskerk op de markt in Winterswijk, een betekenisvolle plek in het Phoenix verhaal. De lange reis naar Amerika die je als landverhuizer voor de boeg had begon namelijk op de markt. Daar stonden paarden en wagens klaar om de landverhuizers naar Arnhem te brengen, waarna ze met de rijnboot verder konden reizen.

Achterom kijkend bleef de toren van de Jacobskerk nog lang in het vizier. Het was het laatste wat de landverhuizers zagen van hun geliefde Winterswijk.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-18 19:04:09


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.