Proef met trein op frituurvet, stikstofuitstoot wordt gemeten

– TNO, ProRail en Arriva zijn een proef van een maand gestart om stikstofmetingen te verrichten aan de treinen op het traject Arnhem-Doetinchem-Winterswijk. Naast dieseltreinen laat Arriva op dit traject treinen rijden op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). HVO is een brandstof op basis van dierlijke- en plantaardige vetten, zoals afgewerkt frituurvet.

Voor de proef zijn de diesel en HVO-treinen uitgerust met sensoren in de uitlaat om de hoeveelheid stikstof te meten die ze uitstoten. De HVO-treinen rijden voor de proef voornamelijk op het traject Arnhem-Doetinchem-Winterswijk. De passagiers zullen verder niets merken van de proef. Vanaf maandag 14 augustus rijdt het treinstel eerst twee weken op HVO. Vanaf 25 augustus rijdt de trein op gewone diesel.

Effect op natuur

De metingen zijn bedoeld om het effect van de treinen op de Natura2000-gebeiden te bepalen. Het plan is dat de HVO-treinen gebruikt gaan worden bij voor de uitbreiding van de dienstregeling in de Achterhoek.

Het plan is dat vanaf 2027 de RegioExpres gaat rijden. Een trein die op het traject Arnhem-Doetinchem als sneltrein rijdt en verder als stoptrein richting Winterswijk. Dit moet de reistijd van en naar de Achterhoek 13 minuten korter gaan maken. Met de stikstofmetingen moet duidelijk worden of er gevolgen zullen zijn voor de natuur en eventuele gevolgen voor vergunningen.

Geschreven door Ton Arbouw, Omroep Gelderland op 2023-08-16 06:47:24


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.