PFAS-vervuiling recreatieplas raakt ook veilig zwembad Het Blauwe Meer

DINXPERLO – Het is prima weer om een duik in het zwembad te nemen, maar toch vallen dinsdagmiddag de bezoekersaantallen bij zwembad Het Blauwe Meer in Dinxperlo tegen. Sinds bekend werd dat in de naastgelegen recreatieplas PFAS is gevonden, trekt het zwembad ernaast – dat dezelfde naam heeft – nog nauwelijks bezoekers. En dat terwijl in het chloorwater van het zwembad gewoon kan worden gezwommen. Dat baart het zwembad en de gemeente Aalten zorgen.

“Normaal is de recreatieplas ook geopend, waardoor je een hele mooie accommodatie hebt”, zegt locatiemanager Sabine Boshuis van Optisport Het Blauwe Meer. “Nu zien we de bezoekersaantallen naar beneden storten, omdat er door de hoge PFAS-waarden niet in het meer mag worden gezwommen.”

Deze dinsdag liep de temperatuur in de middag op naar zo’n 25 graden. Prima zwemweer, zou je zeggen. “We zien weinig bezoekers, terwijl een aantal scholen in Dinxperlo vandaag dicht is vanwege een studiedag”, aldus Boshuis. “Dat is zonde. Wat voor weer wil je nog meer hebben om in een buitenbad te komen zwemmen?”

'Baart mij zorgen'

Voorlopig blijven de hekken bij het strandje van de recreatieplas staan en wordt er onderzoek gedaan naar de PFAS in de recreatieplas. Het zwembad zal het de komende tijd moeten doen met de twee chloorbaden. “Dat baart mij wel zorgen”, zegt Boshuis. “We weten niet hoe lang dit gaat duren. Dan wordt het natuurlijk lastig om een zwembad te exploiteren.”

Ook wethouder Hans te Lindert van de gemeente Aalten baalt van de situatie. “Dit is ongelooflijk zuur. De recreatieplas is een belangrijk onderdeel van deze zwemaccommodatie. Toch moeten we ook zo duidelijk mogelijk zijn over de gezondheidsrisico’s die er zijn.”

Bekijk de beelden:

Onderzoek loopt

Op dit moment kijkt de gemeente Aalten samen met de provincie, het waterschap en de GGD hoe het verder moet. “Er wordt nu eerst onderzoek gedaan waar de PFAS vandaan komt”, zegt Te Lindert. “De tweede stap is om te kijken hoe we de PFAS-waarden weer naar beneden krijgen.”

Het zal een lastige klus worden om de PFAS uit de recreatieplas te krijgen. “Ik heb begrepen dat een boel wijze mensen zich nu aan het verzamelen is op dit vraagstukje”, aldus Te Lindert. Hoe lang het onderzoek gaat duren, is niet bekend. “Dat durf ik niet te zeggen, maar natuurlijk hoop ik net als alle andere Dinxperloërs dat het meer zo snel mogelijk weer open kan.”

Extra activiteiten

Het zwembad probeert de komende periode met extra activiteiten meer bezoekers te trekken. “De stormbaan ligt er al vanaf het begin van het seizoen”, zegt Boshuis. “Verder worden er ook spelletjesmiddagen en discoavonden georganiseerd. Vandaag liggen er heel veel ballen in het peuterbad als een soort ballenbak, dus er is hier de komende tijd genoeg te doen.”

Ook de wethouder hoopt dat bezoekers, ook als de recreatieplas gesloten blijft, de weg naar het zwembad weten te vinden. “Je kunt hier heerlijk de verkoeling zoeken in het zwembad of op de ligweide”, zegt Te Lindert. “Het zwembad voorziet echt wel in een behoefte en hopelijk laten de bezoekersaantallen dat binnenkort ook zien.”

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek op 2024-05-21T19:03:23+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.