AALTEN – “Perfect weer voor de lopers, de toeschouwers en de organisatie”, meldt de organisatie. Aan de 22e Gerard Tebroke Memorialloop (GTM) deden meer dan duizend atleten mee. Van de nationale en regionale top tot aan scholieren die in de voorbereiding naar de GTM een speciaal lesprogramma volgden als onderdeel van de levensstijl en bewegen. Langs het parcours stonden rijen toeschouwers.
Succesvolle editie met meer dan duizend atleten
“Vanmorgen zijn we om 9 uur begonnen met de opbouw van de hardlooparena van de Achterhoek onder ideale omstandigheden”, vertelt Frank Roos, een van de drijvende krachten achter de organisatie, die in handen is van de Aaltense atletiekvereniging AVA. “Deelname aan de Kidsrun van 1 en 2 kilometer is gratis. Dit doen we om het evenement voor iedereen toegankelijk te houden. Bewegen is belangrijk. Elk kind kan meedoen.”
Trots en doorzettingsvermogen bij scholieren
Scholieren van de middelbare school Schaersvoorde hebben een lesprogramma gevolgd ter voorbereiding. Ze zijn ontzettend trots als ze na 3 kilometer over de finish komen. “Ze hebben het toch maar gehaald,” aldus Roos. Daarnaast was er een Business loop waar 42 teams van gemiddeld 4 personen aan meededen. Zij renden voor het goede doel Oriolus, een stichting die geld bijeenbrengt voor families die te maken hebben met een leven met of na kanker. Voor recreanten was er een 5 kilometer loop. Voor de 10 kilometer verschenen regionale en nationale toppers aan de start.
Uitdagend parcours
“Er zal geen recordtijd worden gelopen. Het parcours is daarvoor te bochtig en de weg (stuk Dijkstraat) omhoog wordt elke ronde zwaarder. De wind werkt ook tegen,” zegt Roos. “De lopers die aan de GTM deelnemen maken er een mooie wedstrijd van.” De snelste atleten zullen na een half uur op de Markt finishen. Volgens de commentator een stukje trager dan de 27 minuten die Gerard Tebroke ervoor gehad zou hebben.
Continuïteit dankzij enthousiasme
Jaarlijks is er een enthousiaste groep van AVA die zich met de organisatie van de wedstrijd bezighoudt. “Vandaag doen we dat voor de 22e keer. We waren een paar jaar geleden bijna gestopt door gebrek aan belangstelling, maar als de organisatie goed is en je kwaliteit kan leveren, hebben we gezien dat deelnemers vanzelf erop afkomen. De Gerard Tebroke Memorialloop staat op de landelijke wedstrijdkalender.”
Wie was Gerard Tebroke
Gerard Tebroke was een topatleet uit Aalten. Als kind hoefde hij op school niet mee te doen met gym, zo stijf was hij. Een paar jaar later was hij een lange-afstandsloper van wereldniveau. Opvallend was zijn onverzettelijkheid: hij trainde enorm veel, werkte daarnaast en studeerde ook nog erbij. Hij ging met name in het hardlopen erg ver, trainde harder dan zijn lichaam eigenlijk aankon en werd daardoor door veel blessures geteisterd, maar hij ging toch altijd door.
Tebroke behaalde vele successen. Hij was meer dan 18 jaar Nederlands recordhouder op de 10 kilometer en 22 jaar lang was hij dat op de 5 kilometer. En was dus zijn tijd ver vooruit met zijn snelheid. Door zijn vele blessures miste hij ook grote evenementen. De Olympische Spelen van ’72 en ’76 gingen daardoor aan hem voorbij, terwijl hij daar goed genoeg voor was. In 1980 kon hij dan eindelijk voor het eerst naar de Olympische Spelen in Moskou. Daarvoor moest hij echter een limiet halen vantevoren waarmee hij zich, volgens sommigen, forceerde waardoor hij in Moskou uiteindelijk niet goed presteerde. Anderen zeggen ook dat het absurd was dat hij die limiet nog moest halen: Tebroke had zich allang bewezen. En het was bekend van Tebroke dat hij altijd slecht uit de winter kwam. Pas in juli/augustus kwam hij echt goed op dreef vanwege de warmere temperatuur. Maar ook in Moskou, waar het 35 graden was, sliep hij met zijn trainingspak aan onder 3 dekens. (Bron: GTM.)
Tebroke overleed op 45-jarige leeftijd aan een herseninfarct.
Uitslag
Kijk voor de uitslag op de website van de Gerard Tebroke Memorial
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-06-01T21:35:21+02:00
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.