Overweldigend en verbluffend bloemencorso: ‘De top 3? Meerdere kanshebbers!’

– Toeschouwers die de tropische temperaturen trotseerden kregen zondag een overweldigend corso te zien. Een echte favoriet voor een absolute nummer één kan niemand geven. En de top 3? Outsiders maken grote kans.

De winnaar van vorig jaar, corsogroep Lansink- Bluiminck, moest de optocht verlaten vanwege een afgebroken staart. De reusachtige Collardosaurus uit de prehistorie, ‘Reptilia’ zou de opening van het bloemencorso worden, maar die werd overschaduwd door dit incident met de staart. Voor de honderd betrokken bouwers was dit een enorme teleurstelling. Bij deze wagen hoorde een groep met kleine reptielen, mensen in zelf gemaakte pakken. Daar heeft een deel van de corsogroep in de oude Jorisschool op gezwoegd: 100 uur per pak! En er liep heel wat kroost van de Collardosaurus rond.

Overweldigend en verbluffend bloemencorso: ‘De top 3? Meerdere kanshebbers!’ – Foto: Eveline Zuurbier

Ietwat vertraagd, startte zondagmiddag het Lichtenvoordse corso. Toeschouwers kregen een overweldigend bloemencorso te zien waarbij wagenbouwers en hun ontwerpers zichzelf en de duizenden mensen langs de weg willen verbluffen met nieuwe toepassingen van bloemen en het spel dat zij rond hun wagens opvoeren. Geschud(t) had een open ‘Berenbos’ gemaakt door dahlia’s tegen elkaar te plakken. Die vormden het blad aan de bomen waaruit de vormen van een drietal beren na voren kwamen. De uitgesproken gekozen herfstkleuren, toepassingen van boomschors plus de muziek maakten de voorstelling af.

Overweldigend en verbluffend bloemencorso: ‘De top 3? Meerdere kanshebbers!’ – Foto: Eveline Zuurbier

Tegen elkaar geplakte dahlia’s in een gaasstructuur paste Kwintet ook toe voor de spetters in de perfecte golf voor hun surfer. Kwintet gebruikte blauw accenten toe door witte dahlia’s te gebruiken die van tevoren in een ‘vaas’ met water en blauwe inkt waren gezet.

Corsogroep Veur Mekare! heeft waarschijnlijk minder last gehad van een bloementekort. Bouwers gebruikten het alternatief van geschoren schaapsvachten en wolpluizen voor Dekmantel ofwel de wolf in schaapskleren. Hiervoor werden 165 schapen geschoren. Volgens de publieke opinie een prachtige verschijning in de optocht, maar wordt deze wagen de nummer één van deze 94e editie? Niemand weet het zeker. Een andere opvallende verschijning in de optocht zijn de drie kamelen in een zandstorm van Groep Marneth. Zij plakten donkergele dahlia’s op de dieren en gingen opnieuw met lijm over waarna ze de wagen met zand bestoven. Perfectie tot in de details.

Overweldigend en verbluffend bloemencorso: ‘De top 3? Meerdere kanshebbers!’ – Foto: Eveline Zuurbier

Andere kanshebbers voor een top 3 zijn Witch Doctor van de Zieuwentseweg die door kleurgebruik en de voorstelling met de vodoopoppetjes opviel. Maritiem, de octopus die achter zeepaardjes aangaat, van Vedut Nogal was met deels met verdorde bloemen ‘beplakt’. Het kleurgebruik van dahlia’s maakte de voorstelling af. Op de wagen was de figuratie tot in perfectie uitgevoerd. Teeuws viel in het oog door de pracht en praal van goud, iconen en vaandels van heiligen in de processie van Sacramentsdag. In juni had Lichtenvoorde die dag nog gevierd met een openluchtviering voor de Bonifatiuskerk. Toch zal Hooiland met hun vertolking van de film Clowns in hun traditioneel opgebouwde wagen hoog gaan scoren.

Overweldigend en verbluffend bloemencorso: ‘De top 3? Meerdere kanshebbers!’ – Foto: Eveline Zuurbier

Het corso kampte dit jaar met een bloementekort, maar dat was nauwelijks in de optocht te merken. De Lummels hadden een echte keuze gemaakt: het pak van de man in (milieu)gevaar van ‘Nuclear’ beplakten zij niet.

Overweldigend en verbluffend bloemencorso: ‘De top 3? Meerdere kanshebbers!’ – Foto: Eveline Zuurbier

Halverwege kende de optocht nog een uitvaller. Corsoclub Boschlaan moest met ‘en…. ROEI!!!, de stoet verlaten door een technisch mankement. Dit gebeurde uit veiligheidsoverweging. Uiteindelijk kwam de laatste wagen om 17.00 uur weer het corsoterrein oprijden. In de avond zijn de wagens onder schijnwerpers nogmaals en van dichtbij te bekijken.

De wolf in schaapskleren van Veur Mekare – Foto: Eveline Zuurbier

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-11 05:14:12


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.