Oproep bomen te bestemmen in bouwplannen: ‘Bomen hebben een kort leven in Oost Gelre’

LICHTENVOORDE – Op de bouwplannen zie je wel bomen ingetekend, maar zoals meestal worden alleen de gebouwen opgeleverd. Nu gemeente Oost Gelre ’t Flierbos wil gaan ontwikkelen als nieuwe groene wijk, greep Karel Bonsen van de Bomenwacht Oost Gelre dit moment om aan de politiek te vragen voortaan vrije ruimte voor bomen voor de komende 300 jaar te bestemmen bij alle inrichtingsplannen.

De oud-wethouder deed zijn oproep deels op persoonlijke titel. Volgens Bonsen die zijn hele leven in het gebied van de Dijkstraat woont, zag hij daar dat in de afgelopen vijftig jaar geen enkele grote boom meer in zijn buurt staat. “Omdat zonnepanelen dan in de schaduw liggen, omdat bomen het zicht ontnemen, of omdat er overlast is van bloeien, pollen, bladval en zaden, moeten bomen om.”

Karel Bonsen deed vervolgens een oproep bomen te bestemmen in alle bouw- en inrichtingsplannen. “En in die ruimte dus ook geen kabels leggen of rioleringen aanleggen. Leg ook geen bouwmaterialen op de wortels”, gaf hij de politiek mee. “Bomen hebben een kort leven in Oost Gelre. De nieuwe Omgevingswet staat ook experimenten en innovatieplekken toe”, zei Bonsen over de kans die nu voorlicht bij de gemeenteraad.

Omgevingswet gaat over de ruimte waarin mensen wonen, werken en ontspannen. Deze nieuwe wet voegt oude wetten samen en bevat regels voor wat er buiten te zien, horen en ruiken is. De wet is op 1 januari van dit jaar ingevoerd.

’t Flierbos ligt op een omrand perceel met bomen en een houtsingel aan de rand van de wijk Flierbeek. Op de plek komen 70 woningen; Vijftig procent betaalbare huur- en koopwoningen, vrijstaande – en twee-onder-één kapwoningen en de zogenaamde kleinere smallhouses- woningen. Voor de partijen Nieuwe Liberalen en CDA zouden vanwege de grote vraag naar woningen er meer woningen in het aanstaande wijkdeel gebouwd mogen worden.

Verantwoordelijk wethouder zei oog te hebben voor bomen in deze groene wijk en beloofde Bonsen goed te zorgen voor de bomen. De belofte is voor de Bomenwacht niet voldoende. “Mijn pleidooi gaat niet over hooguit 15 jaar wat in Oost Gelre de levensduur van bomen is. Daarom vragen we bomen te bestemmen, een plek te geven in elk woningbouwplan”, zei Bonsen.

Op dinsdag 2 juli debatteert de gemeenteraad verder over ’t Flierbos.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-06-21T08:29:42+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.