Onderzoek Oost Gelre naar mogelijke opvanglocaties asielzoekers

– Nederland krijgt de komende jaren vele duizenden asielzoekers meer te huisvesten, zo verwachten vluchtelingenorganisaties. Dat betekent ook voor Oost Gelre de komende jaren een paar honderd asielzoekers extra waarvoor we een opvanglocatie moeten vinden. “Wij houden er rekening mee dat we de komende 10 jaar structureel 300 bedden moeten kunnen aanbieden”, zegt wethouder Bart Porskamp.

Dit aantal asielzoekers komt bovenop het aantal statushouders die jaarlijks worden toegewezen aan de gemeente. De gemeente moet deze mensen een huis toewijzen in samenwerking met de woningcorporaties. Deze moeten 12% van hun beschikbare woningen toewijzen aan statushouders.

De gemeente verwacht dat het aantal toegewezen statushouders de komende jaren ook hoger wordt. “Het is een lastige opgave hoe wij al deze mensen gaan helpen. Natuurlijk naast onze andere inwoners”, zegt de wethouder.

Wie kent of heeft een leegstaand gebouw in Oost Gelre dat geschikt is -of met een kleine ingreep geschikt te maken is- voor de opvang van mensen voor langere tijd. Dus geen plekken voor crisisnoodopvang: geen scholen, sporthallen, evenementenhallen, zalencentra.

Wie kent of heeft een (of meerdere) stuk(ken) grond van minimaal 1,5 hectare waar een noodopvang op gerealiseerd kan worden? Er mag sprake zijn van allerlei bestemmingen op dat stuk grond. De gemeente gaat graag in gesprek.

Wethouder Porskamp vertelt dat de zogeheten spreidingswet eraan komt. “Deze wet verplicht alle gemeenten in Nederland om vluchtelingen op te vangen. Gemeenten kunnen dan niet meer weigeren. Dat maakt dat het beter en eerlijker verdeeld wordt.”

Tot nu toe kwam de opvang van vluchtelingen vaak nogal plotseling. De gemeente zelf, maar ook inwoners en de gemeenteraad werden hierdoor overvallen. Van deze plotselinge situaties wil Oost Gelre af. “En daarom starten we een zoektocht naar opvangplekken voor langere tijd. We kijken vooruit en bereiden ons, samen met inwoners en ondernemers, voor op wat komen gaat”, aldus Bart Porskamp. “We gaan met onze inwoners en ondernemers in gesprek. Dit is daarbij de eerste stap. Waar zien zij mogelijkheden voor opvang. We roepen op om mee te denken.”

De spreidingswet laat nog even op zich wachten als het aan de behandeling in de Tweede én in de Eerste Kamer ligt. Porskamp: “Als regio Achterhoek hebben we daarom besloten te doen alsof de wet er al is. We gaan knopen doorhakken en koers bepalen. De komst van een opvang betekent niet dat er minder woningen gebouwd gaan worden, of dat alle sociale huurwoningen ineens voor statushouders gereserveerd worden. Het is echt extra.”

De gemeente Oost Gelre vangt momenteel vluchtelingen uit Oekraïne op in De Rank in Groenlo. In Lichtenvoorde statushouders in De Kievit en asielzoekende jongeren in ‘t Zwaantje.

In de Rank is de opvang door de gemeente geregeld. ’t Zwaantje door het COA en in De Kievit door vier gemeenten samen (Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Aalten).

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-07-06 06:46:11


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.