Ondanks het ontbreken van een paasvuur viert Meddo toch feest dit weekend

WINTERSWIJK MEDDO – De traditie van paasvuren in de Achterhoek staat al een tijdje onder druk. Toch wordt zondag op meerdere plekken, zoals in Zieuwent, Borculo en Velswijk, het vuur ontstoken. Maar niet in Meddo. Daar kwam vorig jaar na 48 jaar een einde aan de paasvuurtraditie. Toch wordt er dit weekend in het kerkdorp een feestje gebouwd.

“Het was vorig jaar een fantastische afsluiting”, zegt Roy Heesen namens de organisatie. “Je krijgt toch zin om weer zo’n groot feest uit de grond te stampen.” Maar een tekort aan vrijwilligers en de steeds strengere regelgeving rond paasvuren hield de organisatie tegen om nogmaals een paasvuur te bouwen.

“We hadden het dit jaar nog prima kunnen organiseren, volgend jaar ook nog wel, en misschien over drie jaar ook nog wel”, zegt Heesen. “We zijn alleen bang dat een keer de keuze wordt gemaakt dat het niet meer mag en dan houden we liever de eer aan onszelf.”

Organisatoren en particulieren lijken zich niet meer te willen branden aan alle regels die bij het organiseren van een paasvuur komen kijken. “Op een gegeven moment ga je gewoon de optelsom maken”, zegt Heesen. “De stikstofproblematiek en de regelgeving die vooral onduidelijk is, dat was voor ons wel de doorslaggevende factor om te stoppen.”

Van Vuurfestival naar Paasparty

De ommezwaai werd gemaakt naar de ‘Paasparty Meddo’. De paasparty is een mini-versie van het ‘Vuurfestival’, zoals Meddo dat de afgelopen jaren kende. Daarbij concentreert het feest zich in een grote tent. “Normaal zijn we vanaf januari aan het hout halen en de bult aan het opbouwen. Nu zijn we afgelopen zondag pas begonnen met het opbouwen van de tent”, zegt Heesen. “Dat geeft ook heel veel rust moet ik zeggen, dat je die onzekerheid en rompslomp er niet meer bij hebt.”

Het was voor de organisatie even spannend of er nog animo voor een feest als deze is, omdat het paasvuur is verdwenen, maar al snel bleek dat de animo erg groot is. “We hoorden van zoveel jongeren dat er behoefte is aan een feest tijdens Pasen, omdat er verder in de buurt weinig te doen is”, aldus Heesen. “Toen ging het bij ons tussen de oren zitten om toch wat te organiseren. Dan maar wat kleiner en dan is het voor onszelf ook weer wat leuker om te organiseren”, zegt Heesen.

Kijk nier naar een reportage

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek op 2024-03-29 20:44:04


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.