Oekraïense vluchtelingen zien de Slag om Grolle: ‘We snappen het verschil’

– Groenlo keert komend weekend weer terug naar het jaar 1627, tijdens de Slag om Grolle. De veldslag wordt verdeeld over drie dagen nagespeeld, waarbij bezoekers de geschiedenis kunnen herbeleven. Voor tachtig Oekraïners die in Groenlo zijn opgevangen is de Slag om Grolle tegelijk ook een confrontatie met een oorlogssituatie. Daarom heeft de organisatie van het evenement dit jaar extra aandacht voor deze vluchtelingen.

“We hebben in een vroeg stadium al besloten om in gesprek te gaan met de Oekraïense vluchtelingen”, vertelt Marjolein Houwer namens de organisatie van de Slag om Grolle. “We hebben gevraagd waar zij behoefte aan hebben en wat zij belangrijk vinden. Daarbij kregen we al snel het antwoord dat ze het echt wat anders vinden, dan de oorlog in hun thuisland.”

‘Ik weet niet hoe ik reageer op het geluid van kanonnen’

Dat vindt ook de 28-jarige Katja Tamantseva, die afgelopen jaar vanuit Charkov naar Nederland vluchtte en in Groenlo terecht kwam. “We snappen het verschil tussen een echte oorlog en het naspelen van een historische gebeurtenis”, vertelt Tamantseva. “Maar ik weet niet hoe ik reageer op geluiden van kanonnen. Dat kan zomaar iets in mij ‘triggeren’. Voor de rest vind ik het allemaal goed.”

Zelf heeft Tamantseva in de maanden dat ze in Groenlo is, al veel geleerd over de geschiedenis van het Achterhoekse vestingstadje. “Ik weet dat het een gevecht was in de 80-jarige oorlog tussen de Hollanders en de Spanjaarden”, zegt Tamantseva. “De Spanjaarden hadden Groenlo bezet en prins Frederik Hendrik wilde de stad bevrijden.”

Blijven herinneren

Houwer is blij dat de Oekraïense vluchtelingen het evenement in Groenlo omarmen. “We willen graag de geschiedenis naspelen en situaties herdenken die zich in het verleden hebben voorgedaan. Dat moeten we blijven doen. Als je niet blijft herinneren, dan kun je ook niet leren van de lessen uit het verleden.”

Tijdens het evenement wordt komend weekend ook stilgestaan bij de slachtoffers van de oorlog. “We houden zondag een minuut stilte”, zegt Houwers. “Niet alleen op het slagveld, maar ook in de gehele binnenstad.”

De klokken van de oude Calixtuskerk zullen gaan luiden en daarna zullen vier trompettisten vanaf de toren de taptoe gaan blazen. “Dat hebben we een aantal weken geleden al uitgeprobeerd en het geluid wordt ver gedragen”, zegt Houwers. Na de minuut stilte zullen op het slagveld alle musketten afgaan, gevolgd door alle kanonnen.

‘Ik heb al wat klompen’

Tamantseva gaat er vanuit dat ze dit weekend zeker even een kijkje neemt tijdens het evenement. “Misschien maak ik nog wel wat speciale kleding met enkele Oekraïense patronen erop. Ik heb in ieder geval al wat klompen.”

De Slag om Grolle is zaterdag vanaf 13.45 uur live te volgen bij Omroep Gelderland. Vanaf 17.15 uur is er een compilatie te zien (ieder uur herhaald)

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-10-20 18:40:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.