Naast leesvaardigheid leveren bibliotheken ook diensten aan in digivaardigheid

– Op woensdag 13 september 2023 organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek in alle vestigingen een voorlichtingsbijeenkomst over het digitale aanbod van de Bibliotheek. De gratis bijeenkomst start in elke vestiging om 10.00 uur. Het complete aanbod digitale cursussen is gratis te volgen, zowel voor leden als voor niet-leden.


Daarnaast worden er in september drie bijeenkomsten georganiseerd voor iedereen die meer wil weten over waarom je een smartphone, tablet of laptop aan zou moeten schaffen.

Voorlichtingsbijeenkomst Durf Digitaal
Om goed mee te kunnen doen in de maatschappij moet je voldoende digitale vaardigheden hebben. Dat zijn de vaardigheden die nodig zijn om (goed) te kunnen omgaan met digitale apparaten in het dagelijks leven. Zoals een computer, tablet of smartphone. Of het gebruik van een betaalautomaat of reizen met een ov-chipkaart. De wereld wordt steeds digitaler en sneller.

Maar wat als je hier niet zo handig in bent? Dan kan de Bibliotheek je helpen

Maar wat als je hier niet zo handig in bent? Dan kan de Bibliotheek je helpen. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek in alle vestigingen op woensdag 13 september een bijeenkomst ter introductie van het digitale aanbod. Aan de orde komt het gratis cursusaanbod van de Bibliotheek. Daarnaast wordt er korte uitleg gegeven over alle mogelijkheden van de digitale Bibliotheek. Opgave voor deze info-ochtend is mogelijk via www.oostachterhoek.nl/durfdigitaal of in één van onze vestigingen. Het is ook mogelijk om je tijdens deze ochtend aan te melden voor één van de gratis cursussen uit het cursusaanbod van de Bibliotheek Oost-Achterhoek.

Waarom zou ik, senior, een smartphone, tablet of laptop aanschaffen?
Deze vraag zal menige senior zichzelf stellen. Welk apparaat gebruik je waarvoor? Hoe verbreed je je wereld en blijf je goed geïnformeerd door deze apparaten te gebruiken en hoe kun je je veilig voelen met een mobieltje. Hoe kun je het apparaat inzetten om je minder eenzaam te voelen. Dit en andere zaken komen aan de orde in de informatieve bijeenkomsten, georganiseerd in samenwerking met Kruiswerk. De data en locaties zijn: woensdag 6 september in de Bibliotheek Ruurlo, dinsdag 12 september in Winterswijk (Ontmoetingscentrum Whemerhof) en dinsdag 19 september in de Bibliotheek Lichtenvoorde. Op alle drie locaties vindt de uitleg plaats van 10.00 uur tot 12.00 uur. Deelname is gratis en aanmelden kan in één van onze vestigingen of via www.oostachterhoek.nl/waarom. Het is ook mogelijk om je tijdens deze ochtend aan te melden voor één van de gratis cursussen uit het cursusaanbod van de Bibliotheek Oost-Achterhoek.Digitaal cursusaanbod

Er worden verschillende gratis cursussen in de Bibliotheken in de Oost-Achterhoek georganiseerd: Computercursussen Digitaal Vaardig (voor echte beginners en iets gevorderden), Digisterker (waarbij er hulp geboden wordt bij zaken waarvoor je een DigID nodig hebt), DigiVitaler (over het gebruik van de digitale toepassingen rond zorg en welzijn), Digitheek (korte workshops over uiteenlopende onderwerpen), maar ook spreekuren waarbij je met een gerichte vraag terecht kunt bij een medewerker. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst op 7 september worden de mogelijkheden toegelicht. Nieuw zijn een aantal thematische cursussen: fotobewerken, online solliciteren en online shoppen. Ook deze cursussen zijn gratis voor leden én niet leden.

Digitale Bibliotheek
Leden van de Bibliotheek kunnen ook gebruikmaken van het digitale aanbod van de online Bibliotheek. Zo kunnen er e-books en luisterboeken geleend worden en kunnen er via de TijdschriftenBieb-app tijdschriften gelezen worden. Daarnaast kunnen leden deelnemen aan ruim 160 online cursussen. Ook dit zal tijdens de bijeenkomst op 13 september aan de orde komen.


Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-08-25 07:40:08


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.