Na verpletterende doorbraak BBB begint voor Winterswijks raadslid Roerdink het werk in de Staten

– 1Achterhoek heeft in aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten (PS) van Gelderland drie Achterhoekers kandidaat PS-leden gevolgd. Dat zijn Inge Klein Gunnewiek van de VVD, Arjan Tolkamp van het CDA en Marcel Roerdink van BBB. Roerdink zegt vandaag, twee dagen na de verpletterende uitslag door nieuwkomer BBB in een groeiende euforie te zitten. “We wisten dat we behoorlijk wat zetels zouden winnen, die tekenen waren er al op voorhand, maar dat je in werkelijk in alle provincies met kop en schouder bovenuit steekt, dat heeft niemand zich kunnen bedenken”, reageert Roerdink.

Het betekent voor de Winterswijker dat hij de lokale politiek in zijn woonplaats gaat verlaten. “Ik heb er nog over nagedacht om commissielid te blijven voor Voor Winterswijk, maar bedacht me dat je met het lokale gedachtegoed in conflict kan komen met het werk voor de provincie. Ik wil als volksvertegenwoordiger vrij voor iedereen toegankelijk blijven.” Marcel Roerdink wil zich voor de provincie Gelderland gaan inzetten op het beleidsterrein van de leefbaarheid. Behoud van verenigingen en de veiligheid in buitengebieden, is wat hij speciaal benoemt.

De verkiezingsavond had hij aanvankelijk graag in Bathmen bij Caroline van der Plas willen doorbrengen, maar koos uiteindelijk om met de Gelderse BBB-afvaardiging naar Arnhem af te reizen. Dat viel hem in het provinciehuis tegen. “Er was geen scherm geregeld, geen verbinding om mee te kijken bij de NOS. We moesten het doen met de schermpjes op onze telefoon”, vertelt hij.

Bij de uitslag van de eerste exitpolls ontstond een nieuwe euforie. “De uitslag in Noord-Holland met de grote steden als Amsterdam en Haarlem deed onze ogen openen. De uitslag van Overijssel bevestigde dat mensen achter BBB zijn gaan staan. En dan nog zijn daar de ontkennende woorden van stikstofminister Christiane van der Wal. Ze zal het ingezette beleid gaan doorzetten?” De BBB komt met 14 zetels van in totaal 55 te verdelen zetels in de Gelderse staten.

Frustratie: de uitslagen kwamen maar niet

De VVD is van 8 zetels teruggegaan naar waarschijnlijk 6 zetels. De uitslag wordt volgende week, 23 maart definitief gemaakt. Inge Klein Gunnewiek uit Winterswijk gaat uit van 6 zetels voor de VVD in de Gelderse staten. “We zijn als partij een beetje teleurgesteld. We hadden gerekend op een lichte winst, maar dat is niet uitgekomen.

In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten zou er een strijd zijn tussen de VVD en de BBB aan wie die ene zetel méér zou gaan krijgen. Die voorspelling werd van tafel geveegd, na de eerste exitpolls de BBB andere partijen het nakijken hadden.

“De uitslagen over hoe er in Gelderse gemeenten gestemd was, kwamen heel laat. Er was helemaal niets in Arnhem waar we met elkaar bijeen waren. Heel laat in de avond kwamen eerst de voorlopige uitslagen uit Winterswijk en zoals altijd uit Rozendaal, niet bepaald de plaatsen die een globaal beeld geven van wat zouden kunnen verwachten. Toen we om 01.00 uur naar huis gingen was erover Gelderland nog weinig meer bekend. Het was niet een avond waar we op gehoopt hadden.”

’40 procent van het land rekende af met de Haagse politiek’

De appel die CDA’er Arjan Tolkamp uit Lintelo moet doorbijten is zuur. Hij bezet de vierde en laatste CDA-zetel in de staten en in theorie bestaat er een kans dat hij die kan kwijtraken als er een met voorkeursstemmen hem voorbijgaat. Hij heeft er tot gisteravond pijn in de buik van gehad, “maar nu kijkend naar het aantal stemmen dat hij heeft gekregen is de kans kleiner geworden de zetel te verliezen. We weten het volgende week zeker”, reageert Tolkamp.

Over de teleurstellende uitslag voor het CDA zegt hij: “Veertig procent van de stemmers hebben landelijk afgerekend met Den Haag en niet met wat wij voor de provincie hebben gedaan. Zo denkt de kiezer over Den Haag en hoe hij denkt over de provincie maakt niet uit”, analyseert Tolkamp de uitslag.

Hij noemt wat er in de provincie Gelderland afgelopen vier jaar is bereikt: Gelderland is de enige provincie die aan de aanleg en verbreding van de A15 en A18 meebetaalt. Meebetalen aan rijkswegen doet geen enkele andere provincie. En stikstof? Als je het goed bekijkt heeft de provincie Gelderland -ook in tegenstelling tot andere provincies- dát bereikt wat BBB graag wil. Wolven? De regels corrigeren is in gang gezet, maar dat neemt tijd in beslag. “Dat we niet beoordeeld zijn op wat we hebben gedaan voor Gelderland, kan ik makkelijk van me laten afglijden. Inmiddels kom je erachter dat het in de politiek gaat over wat je bereikt en hoe je dit beeld corrigeert met wat Den Haag wil. De realiteit is hoe het gebeurt en hoe je de macht – nieuwe of aanvullende wetgeving- controleert.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-03-17 17:41:51


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.