Na regendag schijnt de zon over overweldigend Winterswijks corso

– Nadat het fraaie Winterswijkse bloemencorso vrijdagmorgen met een dik wolkendek en de regenbui te maken kreeg, maakte de zonnestralen van de zaterdagmorgen alles weer goed. Duizenden toeschouwers genoten van een overweldigend corso dat omgeven is met tradities door deelname van muziekkorpsen uit Winterswijk zelf en de buurtschappen met vaandeldragers en bestuursleden in pandjesjassen met hoge hoed. Een teken dat het feest is in Winterswijk.

In de optocht van zaterdag zijn de prijzen bekend. De publiekswinnaar werd Corsoclub CC Meddo: ‘Zo trots als een …..’ Een blauwe pauw die in de optocht de veren opzet waarop met logo’s en emblemen het rijke verenigingsleven aan de toeschouwers werd gepresenteerd. Deze grote wagen stal de harten van de Winterswijkers. Volgens de jury waren De Genieters met ‘Food fight’ de beste. Dit jaar lagen de punten dicht bij elkaar, aldus juryleden.

Food fight van De Genieters – Foto: PR

De middelgrote corsowagens uitkomend in de B-categorie legen de punten op de absolute winnaar na -‘Kraanvogels’ van de Dahliakanjers- ook dicht op elkaar. Het publiek koos duidelijk voor een heel andere wagen. Robot ‘Wall-E’ van de Skinny Binny Club.

Dahliakanjers wonnen met ‘Kraanvogels’ de juryprijs in de B-klasse. – Foto: PR
In de B-klasse vond het publiek Wall-E van de Skinny Binny Club de beste. – Foto: PR

De Kinderjury bepaalde dat Corso & Coters met Feestbeesten – een giraf als dj achter de tafel met dansende pinguïns op een dansvloer de beste was bij de C-wagens. En in de D-categorie kleine wagens werden De Vrees Kids Mini’s met ‘Patat of friet? Het boeit ons niet’ de meest aansprekende corsowagen in de optocht.

Corso & Coters kregen met ‘Feestbeesten’ de eerste prijs van de kinderjury. – Foto: PR

Na het tellen van de punten van de juryleden werden de prijzen als volgt verdeeld: Bloemwal kids (C19): Het foute uur deel c met 92,80 punten en D: de fietsende Lex met een barbecue op zijn fiets met de alleszeggende titiel: ‘Ik zeg: Gaan! De BBQ is aan!’ met 86,93 punten.

Lex wil op de fiets ‘Gaan, want de BBQ is aan!’ – Foto: PR

In Winterswijk bestaat ook een E-categorie waarin versierde fietsen met een prijs gewaardeerd worden. Die ging dit keer niet naar een fiets, maar naar een rollatordeelnemer van ’t Stekkie.

Voorafgaand aan het bloemencorso zijn er zorgen geweest om het aantal bloemen. Eerst te droog, toen een periode van te nat. “Maar de laatste dagen waren heel goed voor de dahliabloei door de warme nachten, overdag de zon en vocht in de lucht. Waar we zorgen over hadden is grotendeels goed gekomen”, meldde voorzitter van de optochtcommissie Frank van Eerden vrijdagochtend. Wel had de commissie aan het begin van de week nog een overleg gehad met de wagenbouwers. De witte kleursoort ‘Mij Love’ heeft het wisselvallige weer niet kunnen doorstaan. De corsowagen Rhinocerots van Corso en Co, zou veel Mij Loves nodig hebben voor het nagenoeg witte ontwerp van de wagen. Ze hebben het probleem opgelost door mos te gebruiken. “Waar corsobouwers fan van zijn de kleine zwarte dahlia’s Tam-Tam”, zegt Van Eerden. “En helaas heb ik een sombere mededeling. Winterswijk had nog als enige onder de corso’s een museumveld met dit soort. Dat veld met dit dahliasoort hebben we niet kunnen behouden. Tam-Tam is uitgestorven.”

De traditie in het Winterswijkse corso is dat volksfeestbestuurders letterlijk voor de muziek vooruit lopen. – Foto: Eveline Zuurbier

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-08-26 08:44:05


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.