Mountainbiken dwars door supermarkt op koopavond was fantastisch

– Klanten gaan met hun winkelkarretjes opzij als mountainbikers plots vanuit het magazijn in het gangpad met wasmiddelen van de supermarkt fietsen. Ze lachen breeduit naar elkaar. “Wat fantastisch”, zegt een mountainbiker. “Fietsen door de winkel? Haha, ik wist niet dat zoiets ook kan. Ik ben verrast en wat leuk”, reageert een nietsvermoedende klant. Ze parkeert haar winkelwagentje met de verzamelde boodschappen en kijkt naar wat er allemaal nog meer langskomt.

Het is vrijdagavond, koopavond bij Jumbo Leussink aan de Admiraal de Ruyterstraat. En elke Aaltenaar die daar op dat moment winkelt, legt direct de link met de Nightride. Deze toerrit heeft inmiddels grote bekendheid verworven en trekt deelnemers uit heel het land. Deze derde editie zal deze avond de successen van de twee eerder verreden toertochten voor MTB’ers gaan overtreffen. John Theissen had in aanloop van de Nightride reeds aangekondigd: “We willen opvallen op de landelijke wielerkalender van de NTFU en daarom vinden we het belangrijk dat we het organisatorisch allemaal goed geregeld hebben. En we maken het samen gezellig. Na afloop is er een broodje warm vlees van de plaatselijke slager.” En hij heeft niets teveel gezegd. Dit jaar geen 600 mountainbikers, maar 718 deelnemers die zich vooraf al inschreven en op de avond kwamen daar nog 150 starters bij. Uit Haarlem, uit Harderwijk en natuurlijk uit Aalten, zo laat de organisatie weten.

In de bedrijven staan mensen van de organisatie die de veiligheid in het oog houden. – Foto: Eveline Zuurbier

Licht op de fietsen of op de helm verplicht

De Nightride is een opvallende, officiële NTFU toerrit voor MTB’ers. Verrassingselementen aan deze toerrit zijn, is dat moutainbikers in het donker fietsen langs slootkanten, modderpaden en singels in het buitengebied. Eenmaal in de bebouwde kom gaat de koers dwars door bedrijven; van het donker in het licht, vertellen omstanders. “Deelnemers genieten en het zijn plekken zoals hier in de supermarkt waar toeschouwers komen om deelnemers toe te juichen”, zegt voorzitter René Assink van de organiserende Fietsgroep ’t Muurtje.

Goede verlichting is een vereiste voor deelname aan de Nightride. – Foto: Eveline Zuurbier

Wat de Achterhoek Rally in de Achterhoek voor auto’s, is de Nightride in Aalten is voor sportieve fietsers op een mountainbike. “Je moet je aan de verkeersregels houden. Veiligheid voorop: bij grote kruisingen staan verkeersregelaars. In elk bedrijf staan mensen van de organisatie. De hele route is goed uitgepijld die reflecteren zodra de lichten van fietsers erop schijnen. Een fietshelm is verplicht en natuurlijk goede verlichting op de fiets of op de helm. Wanneer dat niet in orde is mag je niet meedoen.”

70 vrijwilligers, die heb je gewoon nodig

In totaal zijn 70 vrijwilligers bij de organisatie betrokken om dit fietsevenement veilig te laten verlopen. “De bereidheid om te helpen is ongekend. Dit hebben we als organisatie gewoon nodig.” Assink staat zelf in de supermarkt. Ze fietsen met een slalom om de kaas en de vleeswaren heen recht op de kassa af. Het poortje staat open en verlaten daar weer het winkelpand. Af en toe roept een mountainbiker in de richting van Assink: “Mooi man. Gaaf!”

Manoeuvreren tussen de boodschappen. – Foto: Eveline Zuurbier

Onthaal door een dweilorkest

De Nightride kent een afstand van 35 kilometer en één van 20 kilometer. Aan deze laatste doen geoefende kinderen mee. “De bedrijven waar deelnemers doorheen fietsen, hebben het extra gezellig gemaakt. Ze fietsen dwars door cafées waar dan ook een band live speelt. In Bredevoort heeft de organisatie van ‘Bredevoort Schittert’ de straten verlicht met lege appelmoespotten waarin waxinelichtjes branden. Ze fietsen door de woonwinkel van Betting in de richting van camping/recreatiepark Twee Bruggen. Bij het loonbedrijf in Barlo is de pauzeplek en daar worden deelnemers onthaald door een dweilorkest. Daarna fietsen ze naar Boomkwekerij Rendering en plantenkwekerij Lageschaar en vervolgens via binnenweggetjes komen ze Aalten weer binnen. In de Backyard -het honk van de fietsgroep- is de finish waar ze kunnen omkleden en voor de deelnemers nog een gezellige avond te beleven valt.”

Kinderen fietsen onder begeleiding van volwassen de Nightride. – Foto: Eveline Zuurbier

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-02-27 12:46:37


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.