Minister snapt frustratie boeren langs grens: ‘In buitenland gaan ze vrolijk door’

– Stikstofminister Christianne van der Wal wil met de Duitse overheid in gesprek om de stikstofregels in beide landen op één lijn te krijgen. Nu mogen boeren aan deze kant van de grens helemaal niets, terwijl de Duitse boeren een paar kilometer verderop volop blijven uitbreiden.

Van der Wal was maandagavond samen met haar collega-minister Henk Staghouwer op bezoek bij het melkveebedrijf van Rudie te Selle in de Winterswijkse buurtschap Huppel, nadat ze eerder op de dag al bij boeren in het Twentse Lattrop en Haaksbergen was geweest.

‘Vrolijk door’

“Wat ik wijzer ben geworden is het belang van samenwerken met de Duitse overheden in bijvoorbeeld Noordrijn-Westfalen”, zei Van der Wal na het gesprek met Rudie te Selle en zijn broer Stefan. Hij heeft ook een melkveebedrijf in Huppel en is bestuurslid is van Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers.

De minister ondervond de frustratie van de Winterswijkse boeren in de grensstreek in levende lijve en toonde begrip. “Dat onrechtvaardigheidsgevoel moeten we wegnemen. Hier doen ze alles om de stikstof te bestrijden en in het buitenland gaan ze vrolijk door. Erger nog, er worden nieuwe stallen gebouwd”, aldus Van der Wal.

Ze kreeg een inkijkje in het boerenbedrijf, een paar kilometer van de Duitse grens. “We hebben al ingekrompen en dat kan, maar het is wel dunnetjes”, zei Te Selle over de verdiensten van zijn bedrijf. Hij boert al jaren natuur-inclusief en ziet met lede ogen toe hoe de Duitse boeren geen strobreed in de weg wordt gelegd.

“Dat is heel frustrerend”, vertelde Te Selle. “Als ik een rondje fiets en zie dat er over de grens stallen worden gebouwd, dan kan ik er niet bij dat hetzelfde probleem anders wordt geïnterpreteerd. Dat voelt zó onrechtvaardig, dat is met geen pen te beschrijven.”

‘Actief hoogveen’

Kamerlid Pieter Omtzigt was maandagavond bij het bezoek van de ministers aanwezig. Hij stelde in de Tweede Kamer onder andere vragen over de verschillen in aanpak van de stikstof in Natura 2000-gebieden in de grensstreek. Met name in het Wooldse Veen in Winterswijk, dat vanuit Winterswijk uitmondt op Duits grondgebied. In Nederland is de kritische depositiewaarde van stikstof de leidraad, in Duitsland gaan ecologen de natuur in en bepalen wat er mis is met de natuurwaarden.

In Duitsland verkeert het hoogveen in goede staat, aan Nederlandse zijde in slechte staat

“Het gebied wordt aan beide zijden van de grens betiteld als actief hoogveen”, zei Omtzigt in Winterswijk. “In Duitsland verkeert dat hoogveen in goede staat en aan Nederlandse zijde in slechte staat. Maar dat gebied grenst aan elkaar, dus dat kan niet allebei even waar zijn. Dus het hoogveen is aan de Duitse kant niet gevoelig voor stikstof, maar aan Nederlandse zijde wél en dat allemaal op basis van Europese regelgeving. Ik snap de frustratie van een aantal van deze boeren wel.”

Maatwerk

Tijdens het gesprek met de minister liepen de emoties soms hoog op. “Benoem het dan ook!”, zei Stefan te Selle, doelend op de maatregelen die de Nederlandse boeren al hebben genomen met betrekking tot reductie van de uitstoot van stikstof. Zoals het inkrimpen van de veestapel.

De minister liet zich niet verleiden en gaf geen toezeggingen. “Dan geef je ze valse hoop, dat moet je niet doen”, zei Van der Wal naderhand. Maar de situatie voor de boeren in de grensstreek blijft frustrerend, wat gaat ze daar aan doen? “Via maatwerk, als er in samenwerking met de provincie en de gemeenten voor een gebiedsgerichte aanpak wordt gekozen. Het is nog een lange weg te gaan.”

Zie ook: Ze wonen bijna naast elkaar, maar Tom heeft last van stikstofregels en Stephan niet

Geschreven door Domien Esselink, REGIO8 i.s.m. Omroep Gelderland op 2022-08-23 10:03:54


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.