WINTERSWIJK – Tweede Kamerlid Henk Vermeer van de BoerBurgerBeweging (BBB) droeg de minister van Klimaat en Groene Groei donderdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer op om zo snel mogelijk met Duitsland in gesprek te gaan over de geplande windmolens in de grensstreek. Het kabinet moet de Duitse overheid wijzen op het Verdrag van Espoo.
Inwoners van Ratum zijn verbijsterd: Duitsland stemt over windmolens vlak bij hun huizen – Foto: Fotobewerking door Omroep Gelderland
Door versoepeling van de regels is het voor Duitsland nu makkelijker om windmolens te plaatsen dichtbij de Nederlandse grens. Bezorgde inwoners van onder meer Berg en Dal, Rekken en Winterswijk zien die Duitse windmolens, met een tiphoogte van 270 meter, niet zitten en slepen de Duitse overheid zo nodig voor de rechter. Daarbij wijzen ze op het Verdrag van Espoo, maar wat houdt dat verdrag nu precies in?
Het ‘Verdrag van Espoo’ is een internationale afspraak tussen landen om het milieu te beschermen bij grote projecten die invloed kunnen hebben over de grens. Het verdrag is in 1991 ondertekend in Espoo, een stad in Finland, en helpt om schade aan het milieu te voorkomen en om landen beter te laten samenwerken. De belangrijkste punten daarin zijn:
Milieuonderzoek
Het verdrag verplicht landen om een onderzoek te doen naar de gevolgen voor het milieu als ze een groot project willen uitvoeren. Dit onderzoek heet een milieueffectrapportage. Zo’n rapport moet uitzoeken of het project schadelijk kan zijn voor het milieu en wat de gevolgen zijn.
Projecten dicht bij de grens
Het verdrag is vooral bedoeld voor projecten, die zo groot zijn dat ze de natuur of gezondheid in een buurland kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een dam in een rivier die door meerdere landen stroomt, een fabriek bij de grens, of een nieuwe snelweg die uitstoot geeft.
Inwoners van onder andere Berg en Dal, Rekken en Winterswijk vinden dat het verdrag van Espoo ook geldt voor windmolens die op enkele honderden meters van de grens worden gebouwd.
Informatie delen en inspraak
Als een land bezig is met een project dat een ander land kan raken, moet het eerst informatie over het project geven aan dat buurland. Ook moeten mensen in beide landen de kans krijgen om hun mening over het project te geven.
“Inwoners van het Winterswijkse buurtschap Ratum mogen niet eens inspreken bij de gemeenteraad van de Duitse gemeente Südlohn”, zei het Winterswijkse raadslid Chiel Stemerdink eerder. “Terwijl de windmolens op enkele honderden meters van hun woning komen. Dat is toch gek eigenlijk.”
Samenwerken en conflicten voorkomen
Door informatie te delen en samen te overleggen, helpt het verdrag om problemen en ruzies tussen landen te voorkomen. Samenwerken is belangrijk, omdat milieuproblemen vaak niet stoppen bij landsgrenzen.
“De samenwerking met onze Duitse collega’s staat op de tocht”, zei burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk, onlangs bij een werkbezoek van Kamerlid Vermeer. “Waar we altijd korte lijntjes hebben als het gaat om internationale samenwerking en toerisme, zorgen de Duitse windmolenplannen nu voor een ‘deuk’ in onze samenwerking.”
'Er is veel haast bij'
“Op 26 juni heeft de provincie Gelderland al een brief gestuurd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om dit probleem aan te kaarten”, zegt Kamerlid Vermeer. “In de eerste week van december worden in Duitsland verdere stappen gezet in het vergunningsproces. Ik vraag met grote spoed aan de minister om de kwestie bij de Duitse regering aan te kaarten. Er is veel haast bij”, aldus Vermeer.
Volgens minister Sophie Hermans (VVD) van Klimaat en Groene Groei is het kabinet op de hoogte van de zorgen die er zijn over windmolens in de grensstreek. “We willen zorgen voor een goede samenwerking en een goede burenrelatie”, zegt Hermans.
“Sinds de zomer zijn er intensieve gesprekken met het Duitse Bondsministerie. Het kan nog enkele maanden duren voordat er een echte oplossing komt. Dit is geen ‘quick fix’. Ik zal nogmaals met spoed vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken om hierover te praten met Duitsland”, aldus Hermans.
Onrust in grensstreek om Duitse windmolens: ‘Nederland wordt belemmerd’
Duitse windmolens achter je huis, inwoners Ratum verbijsterd
Geschreven door Davie Klein Gunnewiek
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.