Mazelenbesmetting aangetroffen in Achterhoek

ACHTERHOEK – In de Achterhoek is afgelopen weekend de ziekte mazelen vastgesteld. De patiënt is een meerderjarige inwoner van de gemeente Oude IJsselstreek, zo laat de GGD Noord- en Oost-Gelderland weten.

Medewerkers van de GGD Noord- en Oost-Gelderland staan in contact met de familie en andere contacten en hebben hen geïnformeerd over de noodzakelijke maatregelen die getroffen moeten worden. Iedereen die in de omgeving van de patiënt verkeert, moet zich houden aan leefregels om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Eerder dit jaar kende mazelen een opleving. In Oostenrijk en Frankrijk werden toen gevallen van de ziekte gemeld. In april stelde het RIVM een nieuw Outbreak Management Team samen, nadat er ook in Brabant, Limburg en het Duitse Nordrhein Westfalen gevallen van mazelen werden gemeld. Het RIVM adviseerde de GGD’s extra vaccins in te kopen, in de hoop dat de vraag naar die vaccins zou toenemen. Een serieuze uitbraak in Nederland bleef uit.

In april 2023 overleed in het Radboudumc in Nijmegen een meisje aan de complicaties van mazelen. Uit privacyoverwegingen kon het ziekenhuis verder niets delen over de patiënt of waar het meisje de ziekte opliep.

Hoe herken je mazelen?

“Mazelen begint met koorts, verkoudheid, hoesten en rode ogen”, zei een woordvoerder van de GGD Gelderland-Zuid eerder dit jaar. Kinderen voelen zich niet lekker en krijgen kleine witte vlekjes in de mond. Ook diarree kan een symptoom zijn.

“Na een aantal dagen krijgen kinderen uitslag over het hele lichaam. Dat begint in het gezicht en verspreidt zich dan verder”, legde de woordvoerder destijds uit. “Het zijn vlekjes op de huid. Die komen na drie tot zeven dagen en beginnen meestal achter de oren. Ze voelen ruw aan, een beetje als schuurpapier.”

Vaccineren is mogelijk

Een besmetting met mazelen kan voorkomen worden door de BMR-prik, die kinderen krijgen als ze 14 maanden zijn en later nog eens wanneer ze 9 jaar zijn. Wie nooit ingeënt is tegen mazelen, krijgt de mogelijkheid dat alsnog te laten doen. De GGD vraagt mensen alert te zijn op klachten die horen bij mazelen. Wie vragen heeft over de ziekte, kan zich tot de gezondheidsdienst wenden.

Geschreven door Erik van Dam van Omroep Gelderland op 2024-06-11T20:34:28+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.