Loodzware editie van de Ronde van de Achterhoek

– De Achterhoek is een prachtig en onder toerfietsers populair fietsgebied. Dat de Ronde van de Achterhoek groeit en leeft als nooit tevoren is dan ook geen verrassing. Sinds 2021 is de Ronde van de Achterhoek een 1.2 koers met dit jaar een bijzonder sterk deelnemersveld, met onder andere de beste Nederlandse continentalteams, de opleidingsploegen van dsm-firmenich, Groupama-FDJ en Israel Premier-Tech en zelfs de ProTour ploeg Green Project-Bardiani CSF-Faizanè.

Afgelopen zondag stond de Ronde van de Achterhoek weer op het programma. Start en finish dit jaar op de Ruurloseweg in het historische Groenlo. De 2023-editie werd verreden over 199 kilometer en kende in totaal twintig kilometer aan gravelstroken. De afgelopen jaren bleken de gravelstroken regelmatig voor een slijtageslag te zorgen en ook dit jaar zorgden ze weer voor grote verschillen.

Coen Vermeltfoort, Martijn Budding en Enrico Zanoncello

Op voorhand was een aantal renners als favoriet voor de eindzege aan te wijzen. Als topfavoriet konden we ook dit jaar niet om Coen Vermeltfoort heen. De renner van VolkerWessels won vorig jaar de Ronde van de Achterhoek in een sprint van een uitgedund peloton. Ook dit jaar won de 35-jarige Nederlander al in de Ster van Zwolle, de Ronde van Overijssel en de Omloop der Kempen. Zijn grootste concurrent was op papier, net als in de editie van 2022, Martijn Budding. Vorig jaar tweede en dit jaar in dienst van zijn nieuwe en ambitieuze ploeg Tour de Tietema Unibet. Deze ploeg kwam met een sterke bezetting naar de Ronde van de Achterhoek met ook Harry Tanfield in de gelederen. Tenslotte nog aandacht voor een wellicht wat onbekende, maar qua uitslagen de grootste naam in koers. Green Project-Bardiani CSF-Faizanè bracht Enrico Zanoncello mee naar de Achterhoek. Zanoncello won dit jaar in de Tour of Qinghai Lake en de Tour of Taiwan en was op voorhand een outsider voor de winst in de Ronde van de Achterhoek.

Loodzware editie van de Ronde van de Achterhoek – Foto: Robin Smienk

Om exact 12 uur klonk het startschot in Groenlo. De koers begon hectisch met al na 12 km een grote valpartij. Ongeveer 20 renners moesten met hun voet aan de grond en voor enkelen was het direct einde koers. Na een half uur ontstond een kopgroep van vijf die al snel een voorsprong van ongeveer drie minuten kreeg. De ervaren Bertjan Lindeman van VolkerWessels, Martijn Rasenberg van Abloc, Tim Marsman van Metec-Solarwatt, Luca Dreßler van Team Lotto-Kern Haus en Rick Ottema van Allinq zorgden ervoor dat het tempo in de kopgroep hoog bleef. Lindeman, etappewinnaar in de Vuelta in 2015, maakte een ijzersterke indruk.

Dankzij de Duitse inspanningen liep de voorsprong van de kopgroep bij het passeren van Doetinchem op tot bijna vijf minuten

In het peloton werd het tempo eruit gehouden door de bijna voltallige ploeg van het Duitse Lotto-Kern Haus. Dankzij de Duitse inspanningen liep de voorsprong van de kopgroep bij het passeren van Doetinchem op tot bijna vijf minuten.
Terwijl de donkere wolken zich letterlijk en figuurlijk samenpakten boven het peloton en de eerste druppels het parcours verraderlijk glad maakten, begonnen de renners aan gravelstrook 10 tussen Braamt en Kilder met daarop volgend de klim van de Peeskesbult. De enorme regenval zorde voor een combinatie van waterfietsen en modderrijden waarbij de vaardigheden op de fiets maximaal werden getest. Het regende valpartijen en technische problemen.

Richting Aalten viel het peloton uiteen en ontstond een groep van ongeveer 50 renners waarin de mannen van Tour de Tietema Unibet het tempo hoog hielden. Een tweede groep van ongeveer 25 renners, met daarin favoriet Coen Vermeltvoort, probeerde terug te keren in deze eerste groep. Dit lukte en op de laatste gravelstrook naarbij Groenlo was de voorsprong van de kopgroep nog 50 seconden.

Eerste passage lokale ronde Groenlo

Tijdens de eerste passage op de lokale ronde in Groenlo, met nog 25 kilometer te rijden, maakte Hartthijs de Vries met de andere mannen van Tour de Tietema Unibet tempo om het gat dicht te rijden. Bertjan Lindeman van VolkerWessels op zijn beurt spoorde de kopgroep aan. Op drie lokale rondes voor de finish was de voorsprong nog 40 seconden. Achter de kopgroep formeerden de mannen van Metec-Solarwatt en Abloc zich, klaar voor een sprint met uitgedund peloton. Op twee rondes van de meet, 11 kilometer tot de finish, was het verschil teruggebracht tot 25 seconden.

Het erepodium van de Ronde van de Achterhoek – Foto: Robin Smienk

Martijn Rasenberg van Abloc probeerde op zeven kilometer solo zijn medevluchters achter zich laten. Hij pakte zeven seconden en wist deze voorsprong uit te bouwen tot 12 seconden op drie kilometer voor de finish. De vier overgebleven leden van de kopgroep werden het niet eens met elkaar en konden het gat niet meer dichten. Op één kilometer werd de kopgroep ingerekend door het peloton. De eenzame vluchter Martijn Rasenberg van Abloc bleef knokken tegen het aanstormende peloton. Sprinttreintjes werden gevormd, het tempo ging verder omhoog, maar Martijn Rasenberg werd niet meer bijgehaald. Martijn Budding van Tour de Tietema Unibet won de sprint van het peloton en eindigde op de tweede plaats. Als nummer drie kwam Noah Hobbs van Groupama-FDJ over de streep. Coen Vermeltfoort van VolkerWessels greep de eindzege in de Holland Cup.

Het winnende team van de Ronde van de Achterhoek Volker Wessels. – Foto: Robin Smienk

Geschreven door Robin Smienk op 2023-08-27 18:38:14


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.