Lokaal oorlogsverhaal over kerkrazia’s in Aalten belicht in speciale editie Andere Tijden van de NTR

AALTEN – Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren weinig weten over de Tweede Wereldoorlog. Om die herinnering levend te houden bij hun generatie, gaat een jong team van Andere Tijden in de aanloop naar 4 en 5 mei op zoek naar onbekende oorlogsverhalen. Hierover maakten zij de zesdelige YouTube-serie Oorlog op locatie, met onder meer aandacht voor de kerkrazzia in Aalten.

Doordat er steeds minder mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt, raken hun verhalen langzaam verloren. Om deze geschiedenis toch in leven te houden, bezoeken overlevenden, hun kinderen, of kleinkinderen in Oorlog op locatie plekken waar een incident plaatsvond. Ter plaatse vertellen zij hun oorlogsverhaal. Een van die verhalen gaat over de kerkrazzia in Aalten. Erik Nobel blikt met zijn vader terug op diens tijd in de oorlog.

Erik Nobel: “Het idee dat je hier op de zolder van de kerk verstopt hebt en de Duitsers eronder lopen en je willen oppakken. Ja, ik kan me wel voorstellen dat je dan bang bent.”

Organist Gerrit Nobel – Foto: Archief

Het is zondag 30 januari 1944. Voor het eerst in de oorlog vindt een kerkrazzia in Nederland plaats. De bezetter weet dat veel jongemannen de Arbeitseinsatz ontduiken. Ook weet ze dat de kerken in Aalten overvol zitten. Dé plek om toe te slaan. De mannen zitten in de val. Met enig fatsoen wachten de Duitsers tot de kerkdienst is afgelopen. Daar speelt organist en Arbeitseinsatz-onderduiker Gerrit Nobel slim op in. Hij laat zo lang als hij kan het orgel klinken door de kerk. Dit geeft de onderduikers tijd om zich te verstoppen op de zolder of zich op andere manieren in veiligheid te brengen. Een bijzonder dappere daad van Nobel, maar helaas tevergeefs. Hij wordt samen met 47 andere mannen opgepakt en afgevoerd. Hij belandt in verschillende kampen en maakt gruwelijke dingen mee. Zijn zoon Erik Nobel blikt in Oorlog op locatie terug op dit verhaal en de periode na de oorlog. De kerkrazzia in Aalten heeft voor altijd een enorme invloed gehad op het leven van Erik en het gezin waarin hij opgroeide.

Redacteur en presentator Merel Udink: “We hebben verhalen gekozen waarin een jongvolwassene plotseling geconfronteerd wordt met de Tweede Wereldoorlog. Daarmee willen we kijkers het besef geven: dit had mij kunnen overkomen.”
‘Andere Tijden presenteert: Oorlog op locatie’ is een productie van de NTR. De uitzending verschijnt vanaf 18 april ook op het YouTube-kanaal van Andere Tijden.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-04-03 16:13:53


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.