Lochemse politiek voelt niks voor vuurwerkverbod

– In de gemeente Lochem mag de komende jaarwisseling vuurwerk afgestoken worden. En dat is bijzonder, omdat de meeste gemeenten het tegenovergestelde besluiten.

In de gemeenteraad stemde onder andere Gemeentebelangen Lochem tegen een verbod. Fractievoorzitter Anja Rouwenhorst geeft daar uitleg over in het radioprogramma van Jesse Sprikkelman. “De meningen zijn erover verdeeld. Maar wij zijn voor vuurwerk. Omdat we hechten aan tradities en tegen de betutteling zijn”, zegt ze.

Samenzijn

“Rond de jaarwisseling komt de hele straat buiten. Ze steken vuurwerk af en gaan met een drankje erbij met elkaar in gesprek. Nadien gaan ze soms bij één van de buren heerlijk nagezeten. Je hebt dus echt een mooie ontmoeting.” Of dat niet zonder vuurwerk kan? “Dat zou kunnen, maar in de praktijk wordt het minder snel georganiseerd. Op deze manier gaat het natuurlijk.”

Veel gemeenten lossen het op door een vuurshow te organiseren. Maar volgens Rouwenhorst is dat in Lochem wat lastig. “Het is op zich wel een idee. Maar Lochem is een gemeente met veel kernen. Dus wanneer we centraal vuurwerk organiseren moet je dat op negen plekken doen.”

Beluister het gesprek met Anja Rouwenhorst via Spotify

Geschreven door Jesse Sprikkelman op 2022-10-15 08:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.