Lijflied: ‘Knalpötte en Roomse Herrie’ eerbetoon aan oefenruimtes en oud-gedienden

GROENLO/LICHTENVOORDE – “Het nummer gaat in grote lijnen over de romantiek en charmes van de oefenruimte, oefensessies en alles wat daarbij komt kijken.” Aldus Henri Walterbos, bestuurslid Stichting Burenplicht, organisator van Roomse Herrie LIVE, die de tekst schreef en Tim Ebbers vroeg om zijn hersenspinselen op muziek te zetten.

“Gaandeweg het organiseren bedenk je wel eens wat. Iedereen vond het een leuk idee en dan ga je er mee aan de slag.” Zijn inspiratiebron? “Ik ging vroeger met een vriend regelmatig op vrijdagavond of zaterdagvond een paar uur naar café ’t Slöfke, later De Zaak, in Lichtenvoorde. Een geweldige kroeg. Halve liters drinken, echte muziek uit de boxen en aan de stamtafel muzikanten en oude rockers, die met elkaar heel wat aflachten. Spijkerjasjes aan, pakje shag bovenin, het stond er blauw van de damp en de gehele tafel vol lege beugelflessen die niet direct afgeruimd werden. Ik vond die sfeer fantastisch. En een oefenruimte is iets heel magisch, als ik muzikanten wel eens hoor. Als vrienden bij elkaar, biertje erbij, lachen en ouwehoeren, en dan samendoen wat je allen zo leuk vindt, met elkaar muziek maken.”

Lichtenvoorde-Groenlo combi

Tim Ebbers lukte het om van het stuk tekst een lied te maken. “Dan begint een tekst pas te leven, vind ik.” Toen het vorm kreeg werd Jan Kolkman gevraagd of hij het lied samen met Tim op wilde nemen. Zowaar een mooie Roomse Herrie-combi, met Tim uit Groenlo en Jan uit Lichtenvoorde, maar geboren Harrevelder. En beiden gepokt en gemazeld in de muziek. Tim als zanger/gitarist/frontman van De Gracht en Jan als gitarist van Normaal, Old Ni-js, Rendez Vous, OXX-band. “Fantastisch dat Jan mee wilde werken. Jan schreef de arrangementen en ging met Tim een keer aan zijn keukentafel zitten als voorbereiding op de opname.”

In de Eurostudio in Lichtenvoorde namen de mannen het lied in een paar uur tijd op, onder productionele leiding van Walter Nienhuis, die het lied ook afmixte. “Het is prachtig om te zien hoe van niets iets ontstaat en de rasmuzikanten bovendien een goede klik met elkaar hadden, op alle fronten. Een half woord, gebaar of een snaarberoering is al voldoende. Mooi om te zien.”

Het lied staat op Spotify en is hier te beluisteren.

en Paul van Druten maakte de clip.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-02-13 13:05:25