Kleine steenuil stimuleert in Winterswijk boerenerfeigenaren bezig te gaan met biodiversiteit

– Gemeente Winterswijk is niet alleen het bolwerk voor uilen in heel Nederland. Het kleinste soort, de steenuil, wordt in die gemeente ook ingezet als een ‘hulpdier’ voor eigenaren van boerenerven. Dit om meer bewust te worden van het landschap en aan biodiversiteit te gaan doen. Daarvoor deelt gemeente Winterswijk steenuilpakketten uit bestaande uit fruitbomen en nestkasten.

Betrokken ambtenaar is Arjan Poelmans. Een bevlogen ecoloog met als taak het gekozen beleid voor een biodivers landschap uit te voeren. Een van de hoofdpunten in dat beleid is ‘natuurinclusief handelen’ met de bedoeling mensen enthousiaster te maken voor de biodiversiteit waar het Winterswijkse cultuurlandschap haar bekendheid aan te danken heeft. Het landschap in Winterswijk is altijd goed bewaard gebleven door de mensen die er wonen, doch ook waar er minder houtwallen liggen en waar de zwarte kippen-opslagschuurtjes geruimd zijn, grotere akkers gras en maïsland liggen met minder boerderijen zijn er witte vlekken, vertelt Poelmans. Het landschap staat onder druk doordat er ook ruimte nodig is voor woningen en recreatief gebruik. Met behulp van dit project ‘Stone-gaard’ zijn we op zoek gegaan naar nieuwe leefgebieden voor de steenuil. De steenuil komt in alle buurtschappen verspreid voor, maar met name in Corle en Mister zijn kansen om het aantal broedparen te vergroten.”

“De uil is het cultuurlandschap van Winterswijk!”

“De steenuil is echt verbonden aan het cultuurlandschap van Winterswijk”, zegt Ronald van Harxen van de betrokken steenuilenwerkgroep. De steenuil is aan erven gebonden. Van Harxen is ook gids in het Vragenderveen. Een soortgelijk project liep in Vragender rondom het veen. Dit is de reden waarom de deskundigheid van de steenuilenwerkgroep is gevraagd voor het project van de gemeente Winterswijk. “Winterswijk wil hun bekende landschap, het Nationaal Landschap, aankleden met hoogstam boomgaarden op boerenerven. Daar zitten de prooidieren van de steenuil die leeft van muizen, kevers, wormen en insecten. En de steenuil kan daar alleen leven door de erven met biodiversiteit te versterken.”

Kleine steenuil stimuleert in Winterswijk boerenerfeigenaren bezig te gaan met biodiversiteit – Foto: Ronald van Harxen

Van Harxen neemt je mee in het leven van de steenuil. “Dit is aan erven gebonden. 88 Procent broedt op erven. De steenuil houdt van rommelige schuurtjes, van holen in bomen of struiken in houtwallen. Fruitbomen hebben de voorkeur. Langs akkerranden, in een landschap met een half open structuur vindt de steenuil zijn voedsel”, zegt hij. “De uil is het cultuurlandschap van Winterswijk!”

“En mede omdat dit het kleinste uil in zijn soort is, is dit een aaibare uil. Mensen zijn maar wat trots wanneer ze een steenuil op hun erf hebben”, zegt Arjan Poelman. “Beleid uitvoeren kunnen we niet alleen doen. Om bij te dragen aan biodiversiteit aan het landschap betrekken we de mensen bij met erven. Die hebben we voor het landschap nodig.” PAN, de particuliere agrarische natuurvereniging is ook betrokken bij het project.

Door subsidie zijn de steenuilenpakketten gratis

Gemeente Winterswijk biedt steenuilpakketten aan eigenaren van boerenerven. Een boerenerf wordt steenuil-proof door fruitbomen aan te planten en door nestkasten op te hangen. Beide zitten in het kosteloze pakket. De nestkasten zijn best groot: 90 centimeter breed met een doorsnede van 23 centimeter. De ruimte is nodig voor de 4 tot 6 jongen die de steenuil voortbrengt. De vliegopening is weer klein: 7 centimeter om steenmarters en de grotere bosuil te weren. De belangstelling voor het project in Winterswijk is groot.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-21 12:56:36


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.