Kinderen met een plastic tasje naar school vanwege geldgebrek? Niet in Doetinchem

Bij gezinnen die onder de armoedegrens leven, is vaak geen geld voor nieuwe spullen en dus ook niet voor een schooltas voor de kinderen. In Doetinchem zijn daarom vrijdag 500 schooltassen uitgedeeld aan minima, zodat de kinderen maandag trots met een gloednieuwe tas op school kunnen verschijnen.

Het is het werk van de stichting Tas voor de Toekomst. Honderden kinderen in Doetinchem kregen een nieuwe schooltas, gevuld met pennen, schriften, boekjes, een lunchtrommel en een drinkbeker. Dat was helaas hoognodig in de stad. “In Doetinchem leven ruim 500 kinderen onder de armoedegrens, dus het is heel erg nodig dat zij met een goed gevoel maandag naar school kunnen gaan”, zegt Saskia Bos van de stichting.

Ze legt uit waarom een schooltas voor een kind heel belangrijk kan zijn: “Als je het heel zwaar hebt, heb je geen geld om een nieuwe schooltas te kopen. Dan stuur je je kind maar met een plastic tasje naar school.” Dat kan zorgen voor schaamte of het gevoel dat hij of zij er niet bij hoort.”

De stichting is afhankelijk van donaties van particulieren en grote bedrijven. Bos: “Elk kind heeft het recht om zelfverzekerd met een mooie tas naar school te kunnen. Al hoop ik dat het ooit niet meer nodig is.”

Uitgedeeld door Voedselbank

De tassen zijn vrijdagmiddag uitgedeeld door de plaatselijke Voedselbank, omdat de stichting zelf niet kan toetsen welke gezinnen voor de tassen in aanmerking komen. “Deze mensen hebben de gezinnen in beeld en zorgen dus dat de tassen bij de juiste mensen terechtkomen”, aldus Bos.

Het is jammer dat het nodig is

Normaal gesproken delen de vrijwilligers van de Voedselbank eten uit in plaats van schooltassen. Ze vinden het nieuwe klusje heel dankbaar en triest tegelijk. “Het is jammer dat het nodig is. Dat we zoveel moeten optuigen om mensen die afhankelijk zijn van hulp een beetje normaal te kunnen laten leven”, zegt Peter Bob Peerenboom, voorzitter van het bestuur van de Voedselbank in Doetinchem.

Hij is tegelijkertijd heel erg te spreken over de uitdeelactie. “Ze zien er echt prachtig uit. Het zijn mooie tassen met een leuke inhoud. Voor kinderen is het denk ik fantastisch. Daar kun je echt mee op school komen.”

Geschreven door Rebecca Dijkstra, Omroep Gelderland op 2023-08-18 19:18:36


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.