Keizerstitel bij het vogelschieten gaat naar Bredevoort

– De wedstrijd onder de schutterskoningen van de gemeente Aalten wordt één keer in de vijf jaar gehouden. En dit jaar was het weer zover. Bij het verenigingsgebouw van Schuttersvereniging EMM in Dinxperlo werd Michiel Rave van Schutterij Wilhelmina Bredevoort de keizer boven alle koningen uit de dorpen en de buurtschappen in de gemeente Aalten. Na 267 schoten, loste Rave het winnende schot waarna de vogel naar beneden kwam.

Het betekent dat Michiel Rave zich vijf jaar lang keizer mag noemen. Wethouder Hans te Lindert reikte de bokaal uit en nieuwe keizer kreeg een ketting omgehangen gevolgd door de vendelhulde. Het keizersschieten is sinds 2007 uitgegroeid tot een grote tradities. Elke schutterij of oranjeverenging die op houten vogels schieten tijdens de eigen volksfeesten en kermissen, levert voor het keizersschieten de koningen van de afgelopen vijf jaar. Zij strijden om de eer. De koningen zijn afkomstig van Stichting volksfeest Aalten, AHOV De Heurne,Ons genoegen Haart,COV IJzerlo, COV Barlo, Scutterij Wilhelmina Breedevoort, COV Lintelo, Den Vaderlandt Getrouwe Buurtschap De Heurne en Schutterij EMM Dinxperlo.

Er wordt geschoten onder licentie van de KNTS. De organiserende vereniging EMM Dinxperlo bij is aan gesloten. De veiligheid staat voorop bij het evenement. Die wordt gewaarborgd door twee leden van EMM die een wapenvergunning hebben en zorgen ervoor dat alles veilig verloopt.

Het keizersschieten trok grote publieke belangstelling. Over vijf jaar organiseert Schutterij Bredevoort de wedstrijd.

De prijswinnaars:

Fladderschieten:

1e Thijs Navis

2e Henk Klein Hesselink

3e Ella Schutten

Keizerschieten op de houten vogel:

Romp: Michiel Rave van Schutterij Bredevoort( Keizer gemeente Aalten)

Staart: Michiel Rave

Hals: Wiljo hoftijzer

Rechtervleugel: Olaf Brethouwer

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-05-15 15:41:02


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.