Kamerleden verbolgen over opkopen boerenbedrijven door agroreuzen

– Kamerleden van NSC, GroenLinks-PvdA en de VVD zijn niet te spreken over agroreuzen die boeren opkopen.

Koeien stoten methaan uit en dat warmt de aarde op.
Koeien stoten methaan uit en dat warmt de aarde op. – Foto: PXHere

Omroep Gelderland bracht dinsdag naar buiten dat grote bedrijven als Van Drie en Klaremelk boerenbedrijven opkopen op de Veluwe. Daar zitten ook boeren tussen die met het Rijk onderhandelden om hun bedrijf te beëindigen.

“Als ze het idee hebben dat ze daar goodwill mee kweken bij een Kamerlid, dan is dat in mijn geval zeker niet zo”, zegt Harm Holman van NSC. “Die bedrijven moeten geen concurrent van de overheid worden”, zegt hij. Holman hoopt dat dit soort bedrijven samen gaat werken om te bekijken hoe de sector er uit moet komen te zien.

“Dit is wat er gebeurt als je niet ingrijpt als overheid”, reageert Laura Bromet van GroenLinks/PvdA. Zij noemt het triest dat de agro-industrie de macht pakt. “Degene met het meeste geld is de winnaar. Dit gaat ten koste van boeren die willen starten of nog zonder vergunning zitten. Maar allereerst gaat dit ten koste van de natuur.” De minister moet volgens Bromet meer regie pakken.

Ook VVD’er Thom van Campen is niet blij. “Het zal allemaal ongetwijfeld mogen van de wet, maar het is echt niet de bedoeling.”

'Einde van de dag probleem niet opgelost'

Bronnen melden aan Omroep Gelderland dat agrobedrijven meer bieden dan de overheid. Van Drie en Klaremelk willen daar geen uitspraken over doen.

Van Campen vreest dat opkoopregelingen worden genegeerd omdat een ander meer biedt. “Maar aan het einde van de dag is het probleem niet opgelost. En in de Gelderse Vallei moet minder stikstof worden uitgestoten en daar zal de rechter ons ook toe bevelen. Alles wat we nu niet doen, overkomt ons later. En ik weet niet of er dan ook nog voldoende geld klaarstaat.”

Bromet is ervan overtuigd dat de overheid uiteindelijk wel in moet grijpen. “Dan zou het niet mijn inzet zijn om de grote bedrijven dezelfde bedragen te bieden als aan stoppende boeren nu. Het risico is voor de bedrijven.”

Zorgen dat moderne stallen verdwijnen

Van Drie en Klaremelk hebben zorgen over de uitkoopregelingen. Die zijn gunstig voor boeren met een moderne stal. “Kapitaalvernietiging”, noemt een woordvoerder van Klaremelk dat.

“Daar hebben ze wel een klein punt. Dat zou bij een volgende opkoopregeling mee moeten wegen, wat heeft de sector nodig en daar gerichter op opkopen”, erkent Holman. “Maar ik vind dat ondernemingen die een grote machtsfactor zijn daar ook verantwoord mee om moeten gaan.”

Ook Van Campen wil dat er bij een volgende regeling meer aandacht komt voor oudere stallen.

Geschreven door Gerwin Peelen, Rik Bronkhorst


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.