Jetten wil samenwerken met Omtzigt, maar waarschuwt voor LPF-debacle

– D66-leider Rob Jetten vreest dat een rechts kabinet zal leiden tot instabiel bestuur. Hij zegt juist samen te willen werken met Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract, maar waarschuwt voor een herhaling van de jammerlijk mislukte kabinetten met LPF en later PVV. Die uitspraken deed Jetten in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland.

De Ubbergse voorman van D66 sprak zijn zorgen uit over een mogelijk rechts kabinet. Dat deed hij omdat er door, onder anderen Omtzigt van NSC, al openlijk wordt gespeculeerd over een nieuw te vormen kabinet. Een coalitie waarin ook partijen als SGP en JA21 zitten, baart Jetten grote zorgen. Niet alleen op het gebied van klimaat. Ook vrouwen- en homorechten staan daarmee echt onder druk.”

‘Twee keer instabiel bestuur’

Volgens de demissionair minister van Klimaat gaan de verkiezingen nu vooral over de vraag: “Gaan we helemaal over rechts of kunnen we vanuit het brede politieke midden nog samen blijven werken?” Helemaal over rechts, noem hij zeer onverstandig. “Na Kok kwam er een experiment met de LPF en na Balkenende kwam er een experiment met de PVV. Dat was twee keer instabiel bestuur.”

Ga nou geen instabiele coalitie bouwen

Jetten ziet samenwerking met NSC wel zitten. “Met Pieter Omtzigt kan ik heel goed samenwerken op bestaanszekerheid en democratische vernieuwing. Dus ik hoop hem nog op die andere thema’s de goede kant op te trekken. Maar ga nou geen instabiele coalitie bouwen.”

Tweede Kamerverkiezingen bij Omroep Gelderland
We helpen je met ons verkiezingsplatform GLD Stemt bij het maken van je keuze. Hier vind je alle relevante info over de verkiezingen vanuit Gelders perspectief. Wie zijn de Gelderse kandidaat-Kamerleden, wat drijft ze en waar staan de partijen in de belangrijkste vraagstukken voor Gelderland?

Sinds maandag 6 november is er de verkiezingsreeks ‘Het Stemlokaal’. Presentatoren Annemieke Schakelaar en Rik Kapitein ontvangen daar de hoogste Gelderse kandidaten van twaalf verschillende partijen. Elke maandag, dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag tot de verkiezingen komt er om 17.45 uur een nieuwe aflevering op TV en op YouTube.

Daarnaast ontvangt Frank van Dijk samen met sidekick Gerwin Peelen tijdens Goedemorgen Gelderland van maandag t/m vrijdag de Gelderse topkandidaten een uur lang op Radio Gelderland, tussen 08.00 en 09.00 uur.

Geschreven door Maarten Beeks, Omroep Gelderland op 2023-11-15 09:28:44


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.